Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.03.2024 04:10

Radnica začala s obnovou vlajkoslávy pri pamätníku v lesoparku Brezina


Pamätník umučených na Brezine. Snímka zdroj: Trenčín Travel


Trenčianska radnica začala s obnovou vlajkoslávy pri Pamätníku umučených v lesoparku Brezina. Vlajkosláva je prvou etapou komplexnej obnovy pamätníka. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.


"Pôvodná vlajkosláva bola už v zlom technickom aj estetickom stave. Preto sa zdemontuje a nová sa umiestni v oblúkovej línii za hrobovými miestami, pričom nedôjde k žiadnemu výrubu stromov v lesoparku. Nová vlajkosláva bude mať, rovnako ako pôvodná, spolu desať stožiarov. Práce za takmer 24.000 eur realizuje spoločnosť Panther PB," uviedla hovorkyňa.         

Pamätník umučených na Brezine je pamiatkovo chránený areál, zámer komplexnej obnovy schválili Krajský pamiatkový úrad Trenčín a Ministerstvo obrany SR.         

"Na hrobových poliach zároveň kompletne vymeníme štrkovú výplň a pamätník vyčistíme tak, aby všetko bolo dôstojne pripravené na oslavu 79. výročia oslobodenia nášho mesta. Našou snahou bude neskôr pokračovať v obnove kamenných častí hrobových polí i poškodených častí nástupnej plochy pred pylónom pamätníka. Počítame aj s úpravou zelene a mobiliáru," doplnila Ságová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
V Komárne obnovili radničnú vežu
Počas jesenného obdobia dostala radničná veža - príbytok komárňanského husára - nový zovňajšok. Oprava bola potrebná už aj z toho hľadiska, že situácia naokolo bola životu nebezpečná, nakoľko opadávala omietka. 
viac
09.03.2021
V Čerešňovom sade pribudne mobiliár za takmer 100 000 eur
Nový mobiliár za 94 000 eur z eurofondov začala trenčianska radnica inštalovať popri novom chodníku okolo Čerešňového sadu v lesoparku Brezina.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
07.11.2023
V lesoparku Brezina bude v utorok poľovačka na diviačiu zver
Trenčiansky lesopark Brezina bude v utorok (7. 11.) miestom poľovačky na diviaky na nepoľovnej ploche. Radnicu o tom podľa hovorkyne mesta Eriky Ságovej informovalo poľovnícke združenie Ostrý vrch v Soblahove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %