Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.04.2024 02:55

Snina chce ekologickú dopravu, kupuje elektrické autá pre mestský úrad a políciu


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Snina plánuje zakúpiť dve elektrické autá pre mestský úrad a mestskú políciu. Ako uviedla Michaela Šalachová z kancelárie primátora, nákup elektrických automobilov je jednou z aktivít projektu "Snina - mesto pripravené na klimatickú zmenu" v rámci energetických a a smart riešení.


Zakúpenie dvoch áut podporí nízko-emisnú dopravu na území Sniny. Súťaž na ich dodávateľa aktuálne prebieha. Podľa informácií zverejnených na portáli Úradu pre verejné obstarávanie je lehota na predloženie ponuky áut do 26. apríla, zákazka je rozdelená na dve časti. Automobily, ktoré bude vlastniť mesto, majú disponovať adaptérom s káblom na nabíjanie. Vozidlá vyberú na základe najnižšej sumy.         

Mesto aktuálne nemá vybudované nabíjacie stanice pre elektromobily. Podľa Šalachovej sa uchádzali o príspevok na vybudovanie tejto infraštruktúry, avšak dotácia bola nízka a náklady pre mesto boli dosť vysoké. "Na základe úpravy zákona o energetickej hospodárnosti budov, podľa ktorej od 1. januára 2025 bude musieť mať najmenej jednu nabíjaciu stanicu elektrických vozidiel každá nebytová budova s viac ako dvadsiatimi parkovacími miestami, vznikne podľa našich informácií niekoľko nabíjacích staníc pre elektromobily pri všetkých hypermarketoch v Snine," dodala s tým, že ďalšia nabíjacia stanica je na čerpacej stanici.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2016
Pešiu zónu v Prievidzi čaká veľká zmena: Autá vystriedajú cyklisti!
Poslanci na decembrovom mestskom zastupiteľstve schválili zmenu v organizácii dopravy v centre mesta. Motorové vozidlá nahradia cyklisti.
viac
23.03.2021
Grantová výzva Ekoobec 2021 zameraná na rozvoj cyklistiky a ekologickej dopravy
Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis vyhlasuje 8. ročník grantového programu Ekoobec. Jeho cieľom je podporiť ekologické projekty a riešenia a energetickú efektívnosť, predovšetkým v obciach v lokalitách v okolí závodov Slovenských elektrární.
viac
04.11.2021
Vranov nad Topľou chce zaviesť bezplatnú MHD
Mesto Vranov nad Topľou by od budúceho roka chcelo pre svojich obyvateľov zaviesť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Samospráva predpokladá, že by týmto krokom znížila počet motorových vozidiel v uliciach.
viac
22.04.2024
Len verejná doprava je ekologická a úsporná, pripomína ARRIVA na Deň Zeme
V roku 2023 najazdili autobusy spoločností ARRIVA 79 miliónov kilometrov po celom Slovensku. Pre znižovanie emisií bola preto dôležitá významná obnova vozidlového parku spoločnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %