Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.03.2022 03:20

Suché stromy odstraňujú z lesoparku robotníci s párom koní


Na snímke lesný robotník odstraňuje suché stromy s párom koní zo žilinského Lesoparku Chrasť. Snímka zdroj: (tasr).


Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku Chrasť lesní robotníci s párom koní. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pre šetrnejší spôsob približovania dreva rozhodla samospráva aj z dôvodu, aby cesty nepoškodzovali ťažké lesné mechanizmy.


Doplnil, že 20 smrekov sa vyťaží v časti na Vlčincoch a rovnaké množstvo v časti Zaparové pri záhradkárskej osade. "Ide o stromy, ktoré sú napadnuté škodcom alebo sú vysušené a predstavujú nebezpečenstvo pre návštevníkov lesoparku. Z tohto dôvodu je potrebné ich odstrániť. Na zlý stav niektorých drevín v časti lesoparku medzi Rosinskou cestou a Karpatskou ulicou sa sťažujú aj obyvatelia mesta v aplikácii Odkaz pre starostu," povedal Miškovčík.

Piliar a dodávateľ služieb pre mesto Žilina Richard Führich doplnil, že spracovávajú veternú kalamitu a sucháre, ktoré sa objavujú stále nanovo. "V lesoparku sa rúbu len choré stromy, ktoré sú buď vyvrátené, alebo sú poškodené hnilobou, kôrovcom či hubami. Odborný lesný hospodár ich vyznačí, my to potom vyčistíme a koníkmi stiahneme na skládku. Koníky sú šetrnejšie k porastom, nerobia také škody, neodierajú stromy a nerobia koľaje," dodal.

Výrub podľa hovorcu mesta nahlásili v zmysle zákona o lesoch na Okresný úrad v Žiline a prekonzultovali so zástupcom ochranárskych združení. "Ak by samospráva nespracovala kalamitu v termíne, mohol by jej lesný úrad udeliť pokutu. Výsadbu za vyťažené kusy mesto zabezpečí drevinami, ktoré lepšie odolávajú klimatickej zmene," vysvetlil Miškovčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2019
V žilinskom Lesoparku Chrasť odstránia napadnuté a poškodené stromy
Mesto Žilina začína s výrubom poškodených drevín v žilinskom lesoparku. Do konca apríla odstránia viac ako 170 napadnutých stromov. Na ich mieste vyrastú nové dreviny.
viac
16.07.2020
ŠOP apeluje na lesníkov, aby informovali skôr o suchých stromoch v NP
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku.
viac
21.09.2020
S údržbou žilinského lesoparku pomáhajú kone
Pri údržbe žilinského Lesoparku Chrasť asistujú kone z Hričovského Podhradia. Pomáhajú pri odpratávaní poškodeného dreva.
viac
20.07.2022
Žilina pripravuje arboristické ošetrenie 100 stromov
Žilinská samospráva pripravuje v auguste a septembri odborné arboristické ošetrenie stromov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pripravuje verejné obstarávanie na ošetrenie 100 stromov, ktoré vybrali z hľadiska prevádzkovej bezpečnosti ako najrizikovejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %