Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
10.02.2022 10:30

Trebišov má záujem čerpať externé zdroje na riešenie rómskej problematiky


Na archívnej snímke z 11. januára 2022 splnomocnenec Vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Snímka zdroj: (tasr).


Problémy v trebišovskej miestnej rómskej osade boli témou utorkového (8. 2.) stretnutia splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera s vedením mesta Trebišov.


Informovala o tom hovorkyňa radnice Martina Mištaničová s tým, že mesto má záujem čerpať externé zdroje aj v súvislosti s riešením problematiky marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Ako pripomenula, tamojšia osada patrí medzi najväčšie na Slovensku.

Splnomocnenca so situáciou oboznámilo vedenie mesta, vedúci pracovníci vybraných oddelení mestského úradu aj mestská polícia. Radnica sa zaujímala aj o aktuálne pripravované možnosti pomoci samospráve pri riešení problematiky marginalizovaných rómskych komunít (MRK).

Hero podľa Mištaničovej vyjadril mestu podporu vo využívaní finančných prostriedkov. Zároveň ho požiadal o zaslanie podnetov a konkrétnych skúseností, ktoré mu v uplynulých rokoch vytvárali prekážky na čerpanie externých zdrojov.

Samospráva zároveň počas stretnutia získala bližšie informácie o pripravovanom novom programovacom období a pláne obnovy a odolnosti. „Z tohto mechanizmu budú môcť mestá a obce čerpať prostriedky napríklad na rozšírenie kapacít v základných školách, v ktorých sa realizuje dvojzmenná prevádzka, čo je aj prípad mesta Trebišov, či dobudovanie materských škôl. Takisto mesto vyjadrilo záujem o využitie eurofondov na realizáciu kanalizácie, verejného osvetlenia, prístupových komunikácií a ďalšieho riešenia otázky infraštruktúry,“ povedala.

Za dôležitý bod rokovania spolu so zástupcami viacerých štátnych inštitúcii pôsobiacich na území mesta považuje radnica aj tému legislatívnych zmien, ktoré majú reflektovať detailnejšie na aktuálne potreby v teréne. Podľa prezentovaných informácií je v procese prípravy aj národný projekt s názvom Miestne občianske poriadkové služby. V rámci tohto pilotného projektu sa zhruba o rok a pol má otvoriť možnosť podporiť viacero investičných zámerov v oblasti eliminácie najvážnejších nedostatkov MRK. „Veríme, že mesto Trebišov bude môcť byť v pozícii oprávneného žiadateľa, aby sa otázka rómskej problematiky v meste začala riešiť komplexnejšie a najmä s udržateľným potenciálom do ďalších rokov,“ dodala Mištaničová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Tvorba detí z materskej školy v Trebišove putovala až do Bruselu
Materská škola na Ul. Škultétyho je jedinou spomedzi všetkých materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trebišov, ktorá sa zapojila do celoeurópskeho výtvarného projektu „EUROROZPRÁVKY“.
viac
23.04.2019
Krížovú cestu si pripravili aj obyvatelia rómskej osady v Trebišove
Udalosti kresťanskej Veľkej noci si krížovou cestou pripomenuli v piatok aj obyvatelia rómskej osady v Trebišove. Ako pre TASR povedal tunajší dekan rímskokatolíckej farnosti Jozef Gnip, tento rok bola výnimočná v tom, že si ju s pomocou rehoľnej sestry pripravili sami.
viac
08.06.2019
Nový projekt pomôže samosprávam, škôlkam aj deťom
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pokračuje v opatreniach, ktoré majú uľahčiť zavedenie povinnej predškolskej výchovy do praxe.
viac
11.04.2022
V Bratislave sa konal kongres mladých Rómov, výsledkom diskusií je deklarácia
V Bratislave sa od piatka (8. 4.) do nedele konal kongres mladých Rómov. Zúčastnilo sa ho 40 mladých ľudí z rómskych komunít z celého Slovenska, ktorí chcú prispieť k pozitívnym zmenám, týkajúcich sa života Rómov a spolunažívania s ostatnými obyvateľmi Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %