Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.03.2018 07:58

Týždeň slovenských knižníc v TSK


Logo


Do Týždňa slovenských knižníc sa aktívne zapoja aj 3 knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, zaujímavosťou budú knižné hliadky v mestách.


Od 5. do 11. marca 2018 sa uskutoční v poradí už 19. ročník celoslovenského podujatia s názvom Týždeň slovenských knižníc. Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, Hornonitrianska knižnica v Prievidzi a Považská knižnica v Považskej Bystrici si pre návštevníkov počas tohto týždňa pripravili množstvo zaujímavých a jedinečných aktivít.

Týždeň slovenských knižníc už tradične vyhlasuje Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Devätnásty ročník s mottom „Knižnice pre všetkých“ ostáva verný svojej dlhoročnej myšlienke - pozitívne zviditeľňovať knižnice v spoločnosti. Prostredníctvom rozmanitých aktivít a podujatí sa do Týždňa slovenských knižníc zapoja aj všetky tri knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK); Verejná knižnica Michala Rešetku (VKMR) v Trenčíne, Hornonitrianska knižnica v Prievidzi a Považská knižnica v Považskej Bystrici. Okrem kultúrneho programu si pre návštevníkov pripravili aj zaujímavé akcie, stretnutia, diskusie a besedy so spisovateľmi a rôznymi odborníkmi.

Dvere Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne budú verejnosti otvorené celý týždeň

Bohatý kultúrny program pre deti i dospelých si počas Týždňa Slovenských knižníc pripravila pre svojich návštevníkov zamestnanci VKMR v Trenčíne. „Na všetkých pracoviskách a pobočkách knižnice čaká na návštevníkov bezplatný zápis nových čitateľov do knižnice, možnosť vrátenia premeškaných výpožičiek zdarma, bezplatné využívanie internetu pre deti do 15 rokov, burza vyradených kníh v pracoviskách VKMR na Jaselskej ulici a pobočke Juh či výstava unikátnych kníh z fondu VKMR. Registráciu zadarmo v našej knižnici získajú aj občania, ktorých naša knižná hliadka prichytí na verejnosti s knižkou,“ priblížila sprievodne aktivity riaditeľka VKMR v Trenčíne Gabriela Krokvičková.

O svoje vedomosti sa podelia v rámci besied lekár, pedagóg a publicista Branislav Podhoranský, ktorý bude prezentovať príručku prvej pomoci všetkým tým, ktorí sa v práci alebo vo voľnom čase pohybujú v prítomnosti detí. Terapeutka a spisovateľka zaoberajúca sa psychosomatikou, psychogienou a vplyvom myslenia na zdravie človeka Antonia Krzemieňová bude diskutovať na témy „Je možné silou myšlienky ovládnuť iného človeka?“ alebo „Kto sú manipulátori a kto manipulovaní?“. O tom, ako úspešne komunikovať, porozpráva návštevníkom vysokoškolská pedagogička, špecialistka na výučbu slovenčiny, mediálna a komunikačná trénerka Oľga Škvareninová.

 V tomto roku postaví TSK v budove VKMR na Jaselskej ulici nový výťah, ktorí uľahčí prístup do budovy všetkým návštevníkom. Do bezbariérového sprístupnenia knižnice Trenčianska župa zainvestuje viac ako 88 tisíc eur.

V Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi udelia čestné členstvo všetkým čitateľom nad 85 rokov

Týždeň Slovenských knižníc odštartujú v Hornonitrianskej knižnici besedy v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Tento projekt priblíži čitateľom, návštevníkom i verejnosti významné osobnosti a výročia v roku 2018. Podobne ako vo VKMR v Trenčíne aj v knižnica v Prievidzi odpustí všetkým „vinníkom“ sankčné poplatky za omeškanie vrátenia kníh. Zaujímavosťou bude aj udelenie čestného členstva čitateľom nad 85 rokov. „Hlavnými aktivitami celého týždňa budú besedy so zaujímavými ľuďmi, spisovateľmi z regiónu i celého Slovenska. Privítame u nás Lenku Gahérovú, ktorá bude diskutovať so žiakmi základných škôl, Antóniu Krzemieňovú venujúcu sa sile myšlienok, Kristínu Balúchovú píšucu pre deti a Luciu Benkovú, mladú spisovateľku z nášho regiónu. Okrem žien sa u nás predstaví aj záhadológ Milan Zacha Kučera, marketingový riaditeľ Československej filmovej spoločnosti, ktorý celý týždeň uzavrie svojou prednáškou,“ prezradila riaditeľka Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi Viera Masaryková.

Na čítajúcich občanov mesta Prievidza bude v teréne číhať knižná hliadka, ktorá bude odmeňovať čitateľov záložkami a zľavami na nákup literatúry v kníhkupectvách.

Najlepšieho čitateľa za rok 2017 spoznajú v knižnici v Považskej Bystrici

V rámci Týždňa slovenských knižníc si v Považskej knižnici príde na svoje hlavne mladšia generácia. Pre deti z materských a základných škôl sú pripravené viaceré kultúrno-výchovné podujatia, zážitkové čítania či autorské besedy. „Pre návštevníkov sme si pripravili zľavy v podobe bezplatného internetu. Noví, doposiaľ neregistrovaní čitatelia, majú možnosť sa u nás zdarma registrovať na jeden rok. Zapojíme sa aj do knižničných hliadok, ktoré budú vyhľadávať čítajúcich ľudí na verejných priestranstvách. Týmto občanom bude taktiež umožnená bezplatná registrácia,“ opísala týždeň riaditeľka Považskej knižnice v Považskej Bystrici Ivana Knappová. Koniec bohatého týždňa na prednášky ukončí vyhodnotenie Najlepšieho čitateľa v Považskej knižnice za rok 2017.

Týždňom slovenských knižníc štartuje mesiac marec, ktorý je už tradične venovaný knihám a čítaniu. Veríme, že bohatá ponuka našich knižníc vás zaujala na toľko, že sa aj vy aktívne zapojíte do pripravených aktivít.

Autor: (ts-TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2018
Krajská dominanta zmizne v tme, aby pripomenula dôležitosť ochrany prírody
Celosvetová kampaň na ochranu prírody nájde opäť po roku svoje miesto aj na území kraja. K symbolickému zhasnutiu svetiel v čase od 20.30 h do 21.30 h sa v sobotu 24. marca 2018 môže pridať každý, komu záleží na ochrane našej planéty.
viac
26.02.2019
Týždeň slovenských knižníc otvoria darcovia krvi
Kvapkou krvi odštartuje v pondelok 4. marca Krajská knižnica Karola Kmeťka (KKKK) v Nitre sériu podujatí, ktoré pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc. Akcie určené detským i dospelým čitateľom potrvajú až do piatka 8. marca.
viac
18.05.2019
Cezhraničný projekt má zlepšiť dopravnú dostupnosť Bošáckej doliny
Zlepšenie dopravnej dostupnosti Bošáckej doliny z oboch strán hranice je hlavným dôvodom zámeru Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zrekonštruovať približne štvorkilometrový úsek cesty III/1223 z obce Zemianske Podhradie do Bošáce v okrese Nové Mesto nad Váhom.
viac
05.03.2024
V Dubnici počas Týždňa slovenských knižníc odpúšťajú poplatky za upomienky
Marec je okrem prvého jarného mesiaca aj mesiac venovaný knihám. Vo veľkom ním žije aj Mestská knižnica Dubnica nad Váhom, ktorá má pre návštevníkov pripravených hneď niekoľko zaujímavých ponúk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %