Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.01.2017 10:05

V drevenom kostolíku v skanzene bude liturgia v staroslovienčine


Drevený kostolík v skanzene pod hradom Ľubovňa.


V drevenom kostolíku v skanzene pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni sa bude v piatok 6. januára slúžiť Trojkráľová liturgia v najstaršom slovanskom jazyku - staroslovienčine. Začne sa o 13. hodine.


Rôznorodosť zvykov v regióne severného Spiša podčiarkuje aj slávenie Trojkráľovej liturgie. "Jej súčasťou je aj sprievod okolo chrámu s ikonou patróna svätostánku, sv. Michala archanjela. O výnimočnosť a autentickosť slávenia liturgie sa postará nielen najstarší slovanský jazyk, ale aj mužská spevácka skupina Šambriňci zo Šambróna," priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Erika Šalatová.      

Podľa nej sa región severného Spiša a Pienin vyznačuje aj rozmanitosťou etník, ktoré na jeho území žijú. Každé z nich si zachováva svoje tradície, ktoré súvisia aj so slávením Zjavenia Pána, teda s Troma kráľmi. "Počas tohto sviatku sa posväcujú domy, pričom nad dvere kňaz napíše, podľa aktuálneho roku, výraz v tvare 20-C+B+M-17, čo znamená Kristus nech žehná tento dom," priblížila Šalatová s tým, že traja králi boli prvými pohanmi, ktorí uverili v Ježiša. Podľa jej ďalších slov sa na východe v tento deň slávili Vianoce, čo je dodnes aktuálne u pravoslávnych veriacich, ktorí sú súčasťou regiónu Pienin a severného Spiša.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
V okolí Starej Ľubovne vznikli tri turistické trasy dlhé 38 km
Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov.
viac
08.11.2017
V Starej Ľubovni vzniklo školiace stredisko pre mladých včelárov
Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft.
viac
27.08.2022
Skanzen pod Ľubovnianskym hradom bude dejiskom festivalu Castle Sound
Skanzen pod Hradom Ľubovňa bude v piatok dejiskom festivalu Castle Sound, ktorý je pokračovaním niekoľkoročného cyklu Nu Sound of Visegrad. Jeho primárnym cieľom je prinášať do slovenských regiónov novú a inšpiratívnu hudbu z krajín Vyšehradskej štvorky.
viac
09.01.2023
Hrad a skanzen vlani navštívilo viac ako 182 000 turistov
Hrad a skanzen v Starej Ľubovni počas minulého roka navštívilo viac ako 182 000 platiacich turistov. Potvrdil to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že v porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o zhruba 20 000 návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %