Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
01.02.2021 09:20

V Kremnici vznikne pouličná obrazová galéria


Štefánikovo námestie v Kremnici, archívna snímka. Snímka zdroj: (tasr).


V Kremnici vznikne pouličná obrazová galéria, ktorá predstaví diela študentov i miestnych profesionálnych umelcov.


Presná lokalita jej umiestnenia ešte známa nie je, do úvahy prichádzajú tri rôzne uličky v centre mesta. Povedal to Marián Vojtko z občianskeho združenia (OZ) Bašta Musica, ktoré projekt iniciuje.

Projekt pouličnej obrazovej galérie síce v online verejnej zbierke cieľovú sumu nevyzbieral, podľa Vojtka však napriek tomu vznikne. „Cieľová suma bola vyčíslená orientačne. Počítali sme aj s čiastočnou úpravou priestoru, v ktorom by pouličná galéria vznikla,“ vysvetlil Vojtko. OZ vyzbieralo približne 750 eur, tie postačia na nákup rámov a vytvorenie zborníka prác, ktoré budú v uličke vystavené. O ďalšie prostriedky skúsi požiadať samosprávu.

OZ má na umiestnenie pouličnej galérie vytipované tri lokality, dôležité bude najmä odporúčanie pamiatkarov. „Prioritná je pre nás ulička smerom z pešej zóny k Lúčanskému priechodu, ktorú chce navyše mesto na jar čiastočne rekonštruovať,“ prezradil Vojtko. Ako dodal, do úvahy tiež prichádza ulička smerom od kostola k hlavnej ceste a schodište vedúce od Mincovne k hradu.

V pouličnej galérii chce OZ vystavovať diela študentov základnej umeleckej školy či školy úžitkového výtvarníctva. „Sme ale otvorení aj profesionálnym umelcom pôsobiacim v Kremnici,“ uviedol Vojtko s tým, že vystavované obrazy chcú pravidelne obmieňať. Celý projekt by radi stihli pripraviť do začiatku letnej turistickej sezóny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup
V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.
viac
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
10.07.2018
Mesto podporí projekty zamerané na kultúru rekordnou čiastkou
Hlavné mesto navýšilo rozpočet grantového programu Ars Bratislavensis o 150-tisíc eur a v tomto roku tak podporí projekty zamerané na kultúru v celkovej výške 330-tisíc eur. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do 17. júla 2018 spolu so všetkými povinnými prílohami.
viac
04.04.2020
Kultúrne dedičstvo sa vďaka digitalizácii môže dostať do každej domácnosti
Digitalizácia kultúrneho dedičstva je jedným z projektov, ktoré Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR považuje za príklad dobrej praxe využitia eurofondov. Zdigitalizované pamiatky a diela sa tak môžu dostať do každej domácnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %