Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.09.2020 01:10

V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie


Ilustračná snímka: (tasr).


V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).


V banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta na jednotke vysoko špecializovanej starostlivosti o novorodencov na Neonatologickej klinike SZU poskytnú ročne starostlivosť 400 novorodencom s rôznymi zdravotnými problémami. Rodiny všetkých takýchto detí môžu využívať včasnú intervenciu ako sociálnu službu nadväzujúcu na služby špecialistov v zdravotníctve. Včasnou intervenciou je možné podchytiť problémy týchto detí a ich rodičov tak, aby boli následky do budúcnosti minimalizované. Na Slovensku funguje už sedem centier včasnej intervencie v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Trnave, Trenčíne, Prešove a Žiline. Iniciátorom ich vzniku bola SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien. Dnes sa k nim pripojí aj centrum v Lučenci.

Centrá včasnej intervencie (CVI)

Cieľom CVI je poskytovať včasnú podporu formou komplexných služieb pre rodiny s deťmi, ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Tím poradcov (sociálny pracovník, fyzioterapeut, špeciálny a liečebný pedagóg, psychológ či logopéd) poskytuje predovšetkým terénne služby v prirodzenom prostredí rodiny. Asistuje nielen pri podpore vývinu dieťaťa a rodiny, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. „Narodenie dieťaťa je väčšinou sprevádzané radosťou, nehou, ale aj obavami z nepoznaného. Ak príde na svet dieťa, ktorého vývin je rizikový, predstavuje pre každú rodinu náročnú životnú situáciu a množstvo nezodpovedaných otázok. Každé z nich však predstavuje jedinečnú osobnosť so svojimi silnými a slabými stránkami a každá rodina predstavuje systém, v ktorom sa o jeho silné stránky možno oprieť a slabé stránky je potrebné rešpektovať, prijímať a posilňovať. Podstatou sprevádzania rodín detí s rizikovým vývinom v ranom veku je naplniť a vzájomne zladiť ich potreby. Ďakujeme Banskobystrickému samosprávnemu kraju a Nadácii EPH, že sa stali partnermi vzniku Centra včasnej intervencie v Lučenci,“ hovorí Vladislav Matej, správca nadácie SOCIA a koordinátor projektu rozvoja včasnej intervencie na Slovensku.

Podpora včas

„Podporujeme rodinu včas, to znamená kedykoľvek po narodení dieťaťa, ak je jeho vývin rizikový, alebo sa v priebehu vývinu objavia ťažkosti. Navštevujeme rodinu v jej prirodzenom prostredí a podporujeme vývin dieťaťa tak, aby dokázalo čo najviac využiť svoje možnosti a schopnosti. Spolupracujeme so samosprávou a prepájame rodiny na komunitné služby tak, aby boli o nich informované a mohli ich využívať. Podporujeme a iniciujeme komunitné aktivity, ktoré vytvárajú priestor pre rodiny s deťmi so zdravotným postihnutím. Naše centrum je tu najmä pre rodiny z okresov Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš,“ hovorí Erika Podhorcová, riaditeľka Centra včasnej intervencie v Lučenci.

Vznik centra oceňuje a víta aj Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja: „Centrá včasnej intervencie sa na Slovensku stávajú súčasťou komplexnej starostlivosti o znevýhodnené deti a ich rodiny. Veľmi nás teší, že môžeme stáť pri vzniku Centra včasnej intervencie v Lučenci, ktoré posilní svojou prácou už existujúce centrum v Banskej Bystrici a bude bližšie k rodine, ktorá potrebuje podporu. Banskobystrický samosprávny kraj pristúpil k tvorbe siete CVI systémovo a plánuje podporiť vznik ďalších centier v budúcnosti tak, aby boli ich služby dostupné pre všetky rodiny v regióne.“

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, hovorkyňa BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2016
Po prázdninovej prestávke vláda navštívila dalšie najmenej rozvinuté regióny
Postupne zasadla v Sabinove (22. augusta) Sobranciach (23. augusta) Trebišove (24. augusta) a v ďalšom týždni vo Vranove nad Topľou (30. augusta) a vo Svidníku (31. augusta). Začiatkom septembra (7. septembra) stihla hneď dve výjazdové rokovania. Najprv zasadala v Poltári a potom vo Veľkom Krtíší.
viac
29.05.2017
Prorodinné projekty môžu získať peniaze od mesta
Aktívni Trnavčania majú novú možnosť získať prostriedky pre ďalšie svoje projekty. Ku grantovej schéme pre kultúru, šport i zdravie pridala radnica najnovšie dotácie pre program Prorodinne orientované mesto a na tento účel vyčlenila v rozpočte mesta sumu 5000 eur.
viac
11.10.2021
Mesto otvorilo v bývalej škôlke nové denné centrum pre seniorov
Mesto Michalovce otvorilo v poradí desiate denné centrum pre seniorov. Nachádza sa v objekte bývalej materskej školy na Vrboveckej ulici. Otvorenie sa uskutočnilo vo štvrtok 7. októbra. Informovala o tom tamojšia radnica.
viac
18.06.2022
Letné kúpalisko otvorilo tohtoročnú letnú sezónu
Letné kúpalisko vo Veľkom Krtíši v sobotu otvorilo tohtoročnú letnú sezónu. Pre TASR to potvrdil riaditeľ príspevkovej organizácie Správa športových zariadení mesta Veľký Krtíš Marian Vrško. Poznamenal, že kúpalisko má za sebou kompletnú rekonštrukciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %