Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
31.01.2023 02:25

Vlani hniezdilo na Slovensku 94 párov orla kráľovského


Orol kráľovský.


V roku 2016 hniezdilo na Slovensku 59 párov orla kráľovského, ich počet v minulom roku narástol na 94 párov. Postupný nárast jeho populácie zaznamenali ornitológovia aj vďaka riešeniu vtáčej kriminality.


Informoval o tom Tomáš Veselovský z projektového tímu Pannon Eagle LIFE, ktorý realizuje Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Ornitológovia evidujú od roku 2016 šesť otrávených orlov kráľovských, 17 orliakov morských, 13 hají červených a vyše 100 myšiakov hôrnych. Úmyselné otravy sú hrozbou nielen pre dravé vtáky, ale aj pre ľudí. "Jedy, ktoré používajú páchatelia, sú rovnako nebezpečné pre zvieratá aj ľudí. V momente, ako páchateľ vyloží otrávenú návnadu, stráca kontrolu nad tým, kto alebo čo s ňou príde do kontaktu," povedala Zuzana Guziová z RPS.

Doplnila, že počas terénnych kontrol nachádzajú návnady aj na miestach, kde chodia ľudia na prechádzku v prírode. "Jed sa do organizmu vstrebáva aj cez pokožku. Pri nájdení podozrivého nálezu je obozretnosť na mieste," poznamenala Guziová.

Územia, kde sa v minulosti vyskytli prípady vtáčej kriminality, sú podľa Veselovského pod drobnohľadom. V rámci medzinárodného projektu špeciálne vycvičili psy na vyhľadávanie otrávených návnad. Tvrdí, že na Slovensku sú dva takéto psy a slúžia v Policajnom zbore. "Členovia Ochrany dravcov na Slovensku, štátnej ochrany prírody a policajti so služobnými psami preventívne kontrolujú rizikové územia. Taktiež prehľadávajú aj tie oblasti, z ktorých boli hlásené uhynuté dravce s podozrením na otravu," povedal Veselovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2020
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
01.07.2021
Daphne chce pomocou exkurzií priblížiť ľuďom druhy, ktoré s nimi žijú
Prostredníctvom troch exkurzií v Bratislave chce Inštitút aplikovanej ekológie Daphne priblížiť ľuďom druhy, ktoré žijú spolu s nimi a ktorým môžu pomôcť. Informovala o tom projektová a PR manažérka Daphne Martina Brinzíková Badidová.
viac
10.03.2022
Do elektrických vedení najčastejšie narážajú labute
Do elektrických vedení na Slovensku najčastejšie narážajú labute. Pred nárazmi do nich a zásahom elektrickým prúdom má pomôcť projekt LIFE Danube Free Sky. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) Eva Horková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %