Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
18.05.2021 10:25

Západné krídlo kaštieľa vo Svätom Antone čaká rekonštrukcia strechy


Na archívnej snímke kaštieľ vo Svätom Antone. Snímka zdroj: (tasr).


Západné krídlo kaštieľa, ktorý je sídlom Múzea vo Svätom Antone, čaká rekonštrukcia šindľovej strechy.


Ako uviedla Jana Slaná z oddelenia marketingu múzea, kaštieľ v tomto roku čakajú dve rekonštrukcie približne za 240 000 eur. Hradené budú z kapitálových prostriedkov zriaďovateľa múzea, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Strecha na kaštieli je s plochou približne 5800  štvorcových metrov pravdepodobne plošne najväčšou šindľovou strechou na Slovensku. Naposledy bol šindeľ v celej ploche menený v rokoch 1989 - 1992. Od tohto času sa robili len lokálne výmeny podľa potreby,“ uviedla Slaná. Ako dodala, z pamiatkového hľadiska je takýto postup najvhodnejší a na jednotlivých krídlach sa robia pravidelné ochranné nástreky, ktoré životnosť strechy predlžujú.

„Keď lokálne výmeny prestanú mať pre vyššie percento poškodenia zmysel, je potrebné pristúpiť k celkovej výmene. To sa práve udialo v západnom krídle, kde bude kompletne vymenená celá horná časť strechy,“ vysvetlila Slaná. Okrem toho budú doplnené aj poškodené alebo chýbajúce časti v krove strechy, oba projekty budú realizované tak, aby bol zachovaný pôvodný vzhľad kaštieľa.

Práce na krove strechy sa už začali, koncom mája by mala odštartovať aj výmena šindľovej strechy na západnom krídle kaštieľa. V prípade priaznivého počasia budú práce ukončené ešte v roku 2021. „Chod múzea rekonštrukcia v zásade neovplyvní. Jediným mínusom je, že návštevníci tento rok nebudú môcť vidieť historické miestnosti v západnom krídle, ktoré bude z bezpečnostných dôvodov uzatvorené,“ povedala Slaná. Návštevníci sa však môžu tešiť na novú poľovnícku galériu, v ktorej budú vystavené obrazy od popredných maliarov 19. a 20. storočia s témou prírody a zveri.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2019
Poľovnícke slávnosti sa budú konať tento rok v kaštieli Betliar
Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta, ktoré sa každoročne konajú v obci Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese, sa tento rok výnimočne uskutočnia v kaštieli Betliar v okrese Rožňava. Dôvodom je rekonštrukcia, ktorá tento rok svätoantonský kaštieľ čaká.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
21.04.2022
Kaštieľ po rozsiahlej obnove a uvoľnení opatrení víta návštevníkov
Známy kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica víta v týchto dňoch prvých návštevníkov po uvoľnení protipandemických opatrení a po rozsiahlej rekonštrukcii realizovanej počas uplynulých dvoch rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %