Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
16.10.2023 07:50

Zemiakový deň predstavil históriu i kultúru obce


Ilustračná snímka, zdroj: Žilina SP21


Históriu a kultúru Žabokriek v okrese Martin mohli spoznať návštevníci v sobotu počas Zemiakového dňa v športovom areáli v obci. Na podujatí nechýbali tradičné jedlá zo zemiakov.


Zemiakový deň sa v Žabokrekoch konal už po 11. raz. "Postupne sme zvyšovali počet účastníkov, hostí, priateľov, dobrovoľníkov," povedala starostka Zuzana Valocká. Odhadla, že na podujatí sa zúčastnilo približne 1000 ľudí podľa množstva zjedených zemiakov. "Čistiť sme ich začali v piatok (13. 10.) a máme pripravených 400 kilogramov. Dúfam, že to bude stačiť," priblížila starostka.         

Podujatie podľa obce prinieslo zábavu i osvetu o pestovaní zemiakov, ale aj o pečení domáceho chleba. Návštevníci sa mohli na podujatí dozvedieť, ako chutila domáca kuchyňa pred 500 rokmi, ako sa obliekali obyvatelia bývalej osady v stredoveku, či prečo po obci chodili rytieri a poštári. Spoznali i známku starú 200 rokov, ktorá pochádza zo Žabokriek.         

Zemiakový deň patrí k najväčším podujatiam v obci, spojený bol i s ochutnávkou doma upečených chlebov. Okrem toho mohli návštevníci ochutnať obľúbené i modernejšie pochúťky, ako boli placky, zemiakové baby, lokše, držky, ale i pečenú jahňacinu, med, mliečne výrobky, sladkosti, kukuricu či víno. "Tiež zemiakové pirohy, ktoré boli robené netradičným spôsobom, najväčší rad bol na tradičné pochúťky," podotkla Valocká.         

V kultúrnom programe sa predstavila ľudová hudba Vrchári zo Zlatých Moraviec, heligonkári z Turca, deti z materskej školy a základnej školy Žabokreky, žiaci základnej umeleckej školy a country kapela z Univerzity Žilina. Súčasťou programu boli tvorivé dielne. Pre deti obec pripravila aj mobilné planetárium.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
20.08.2019
Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.
viac
08.10.2021
Oslavy Dňa obce v Devínskej Novej Vsi
V dňoch 9. a 10. októbra 2021 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves uskutočnia oslavy Dňa obce pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi. Devínska Nová Ves pripravila bohatý kultúrny program plný symbolov a historických odkazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %