Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.03.2021 09:10

Žilinský samosprávny kraj spustil očkovanie už aj v Námestove


Ilustračná snímka


Žilinský samosprávny kraj včera (5. marca) úspešne rozbehol očkovacie centrum v Oravskej poliklinike v Námestove. S očkovaním pomáhajú ambulantní lekári a zdravotné sestry.


,,Záleží nám na tom, aby bolo očkovanie dostupné pre ľudí aj priamo v regiónoch. Námestovo je jediným okresom Hornej Oravy bez nemocnice, ktorá by očkovanie pokryla. Preto sme rozbehli prípravu očkovacieho centra v námestovskej poliklinike. Žilinský samosprávny kraj so svojim odborom zdravotníctva ako koordinátor vakcinácie v kraji navrhol  Ministerstvu zdravotníctva SR subjekty, ktoré museli spĺňať materiálno – technické vybavenie a personálne obsadenie a pripojenie do systému eZdravia a NCZI. Celá príprava trvala nejaký čas, som však rada, že dnes je proces ukončený a očkujú sa prví záujemcovia. Našim smelým cieľom je zaočkovať aspoň 70% ľudí v kraji," priblížila županka Erika Jurinová. Podmienkami na zriadenie očkovacieho centra bolo aj vybavenie špeciálnym zariadením pre mrazenie a chladenie vakcín, osobitne pripravenými miestnosťami a súčasne vyškolením personálu.

S cieľom zlepšiť informovanosť verejnosti o očkovaní župa rozbehla aj vakcinačnú kampaň. ,,Robíme osvetu verejnosti, aby ľudia nemali z vakcíny obavy, snažíme sa vyvracať dezinformácie a naopak poskytujeme relevantné informácie. Zriadili sme aj VAKCI-linku, na ktorej ľuďom radi poradíme, vysvetlíme, čo očkovanie prináša a aké sú ich možnosti," vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

 Aktuálne sa očkuje verejnosť v každej z krajských nemocníc, kde funguje online objednávanie. Štvrtý víkend po sebe zabezpečí očkovanie aj veľkokapacitné očkovacie centrum v Žiline a dnešným dňom sa pridala aj Oravská poliklinika v Námestove a Poliklinika Medivasa v Žiline. Od pondelka pribudnú ďalšie polikliniky a snahou je zabezpečiť vakcinačnú kapacitu na minimálne 15 050 vakcinácie týždenne. Všetko závisí však od dodávky vakcín z úrovne štátu.

Očkovacie centrá zriadené Žilinským samosprávny krajom a nemocnicami Univerzitná nemocnica Martin, Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok a Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina spolu dodnes zrealizovali zhruba 60-tisíc očkovaní.

Verejnosť sa môže objednávať cez formulár dostupný na http://www.korona.gov.sk

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Za kultúrou v ŽSK vyrazte aj v apríli
Žilinský samosprávny kraj opäť vytvoril bohatý kultúrny program vo všetkých župných regiónoch. Múzeá, galérie, knižnice, divadlá, kultúrne strediská i hvezdáreň v pôsobnosti Žilinskej župy privítajú prvé slnečné dni výberom tých najzaujímavejších podujatí.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
12.05.2022
Z budovy starej polikliniky v Námestove by malo vzniknúť klientske centrum
Stará poliklinika v Námestove by po novom mohla slúžiť ako klientske centrum pre obyvateľov regiónu. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová s tým, že budovu odkúpi a zrekonštruuje ministerstvo vnútra (MV).
viac
05.10.2023
V Námestove otvorili nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
V Oravskej poliklinike v Námestove odovzdali v stredu do užívania nové priestory Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Celkové náklady na vybudovanie dosiahli viac ako 800.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %