Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
04.01.2023 11:40

ZMOS rieši optimálne nastavenie komunitných plánov sociálnych služieb


Michal Kaliňák, archívna snímka. Zdroj: (tasr).


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) rieši optimálne nastavenie komunitných plánov sociálnych služieb. Považuje to za mimoriadne dôležité z hľadiska nastavenia financovania a udržateľnosti sociálnych služieb v mestách a obciach.


Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

"ZMOS aktuálne pracuje na analýze, ktorá sa venuje komunitnému plánovaniu sociálnych služieb v samosprávach. Hlavným cieľom dokumentu bude zvýšenie kvality sociálnych služieb na zodpovedajúcu úroveň v nadväznosti na meniace sa potreby a požiadavky," spresnil. Analýza má byť spracovaná do jari.

Spracovávaná štúdia bude obsahovať analýzu stavu z pohľadu samospráv, identifikovanie problémov pri tvorbe komunitných plánov či postupy vytvárania strategických dokumentov v oblasti sociálnych služieb. "Analýzu vnímame ako pomôcku na tvorbu strategických dokumentov v oblasti sociálnej pomoci a sociálnych služieb. Tento dokument môže byť zdrojom informácií pre odbornú ale aj laickú verejnosť," skonštatoval Kaliňák.

Komunitné plány sociálnych služieb na úrovní obcí a koncepcie rozvoja sociálnych služieb na úrovni regiónu by mali byť podľa ZMOS-u prepojené. "Inak nebude možné do sociálnych služieb vniesť moment krátkodobého či strednodobého plánovania," upozornilo združenie.

Základom plánovania je, ako tvrdí, dôsledná analýza stavu poskytovania sociálnych služieb, ale aj analýza požiadaviek prijímateľov sociálnych služieb. "Ciele a priority obcí musia vychádzať z demografických dát a skutočnej situácie v území," podotkol Kaliňák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Sociálna politika v trendoch a súvislostiach
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.
viac
02.05.2018
Komunitné plánovanie sociálnych služieb – povinnosť, či príležitosť...(3)
V Bratislave sa koncom januára uskutočnila konferencia, ktorej usporiadateľom bola SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien. (Tretia časť)
viac
14.10.2018
Rada ZMOS prijala zásadný postoj k aplikácii zákona o sociálnych službách
Združenie miest a obcí Slovenska sa na ostatnom rokovaní Rady ZMOS venovalo aj aplikačnej praxi zákona o sociálnych službách v podmienkach miest a obcí.
viac
26.01.2021
ZMOS spracoval analýzu k posudkovej činnosti
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo ďalšiu analýzu. Aktuálna sa týka posudkovej lekárskej a sociálnej činnosti v podmienkach miest a obcí. Dokument reaguje na dlhodobé problémy, ktoré spôsobujú nejednotnosť a roztrieštenosť tejto agendy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %