Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.01.2023 09:30

Budovanie verejných vodovodov, kanalizácií a ČOV sa vďaka zmenám zrýchli


Ilustračná snímka.


Súčasná vláda presadzuje intenzívnejšiu a adresnejšiu pomoc v budovaní vodárenskej infraštruktúry, predovšetkým kanalizácií a vodovodov pre menšie obce.


V rozhovore to povedal dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj s tým, že vďaka vypracovaným zmenám sa zrýchli budovanie verejných vodovodov, verejných kanalizácií a čistiarní odpadových vôd (ČOV).

Zmenou legislatívy podľa Budaja presadili jednoduchšie a transparentnejšie podávanie žiadostí na poskytnutie podpory z Environmentálneho fondu. "Výsledkom bude jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácie, respektíve úveru žiadateľom. Dotácie pôjdu predovšetkým na dokončenie už začatých stavieb, aby sa zabezpečila funkčnosť celej vodárenskej siete vrátane čistenia odpadových vôd," spresnil šéf envirorezortu.

Podľa plánu rozvoja verejných vodovodov na roky 2021 až 2027 by sa mala prednostne realizovať výstavba verejných vodovodov v obciach, kde sú obyvatelia zásobovaní pitnou vodou z domových studní, v ktorých kvalita vody nevyhovuje požiadavkám vyhlášky ministerstva zdravotníctva.

"V najbližšom období by mali byť realizované stavby verejných vodovodov súbežne v jednej ryhe so stavbou verejnej kanalizácie v aglomeráciách nad 2000 ekvivalentných obyvateľov, na ktoré sa vzťahujú záväzky SR voči Európskej únii," skonštatoval Budaj.

Dlhodobou prioritou je podľa jeho slov tiež zvyšovanie podielu obyvateľov zásobovaných vyhovujúcou a kvalitnou pitnou vodou z verejných vodovodov, najmä v tých okresoch, ktoré v súčasnosti nedosahujú ani celoslovenskú úroveň. Napríklad v Prešovskom a Košickom kraji a južných okresoch Banskobystrického kraja.

Každoročne sa podľa ministra vyčlení 50 miliónov eur na dobudovanie verejných vodovodov a verejných kanalizácií v rámci Environmentálneho fondu. Envirofond do začiatku decembra 2022 podporil výstavbu vodovodnej infraštruktúry, v rámci dvoch výziev, v celkovej sume viac ako 46,6 milióna eur. Schválených bolo 53 žiadostí o dotáciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2018
Kanalizácie vo vodohospodárskych oblastiach sa budú platiť z eurofondov
Obce, združenia obcí, vlastníci verejných kanalizácií a právnické osoby môžu od utorka žiadať o prostriedky z eurofondov na výstavbu kanalizácií.
viac
26.11.2019
MŽP spustilo podporu budovania verejných kanalizácií a vodovodov
Minister životného prostredia László Sólymos v pondelok odštartoval výzvu, vďaka ktorej môžu mestá a obce na Slovensku získať podporu z Environmentálneho fondu na budovanie vodovodov a kanalizácií.
viac
07.07.2022
Na výstavbu vodovodov a kanalizácií má envirofond na tento rok 61,5 milióna eur
Dotácie pôjdu predovšetkým na dokončenie už začatých stavieb, aby sa zabezpečila funkčnosť celej vodárenskej siete vrátane čistenia odpadových vôd.
viac
11.01.2023
Termín začiatku sanačných prác na skládke vo Vrakuni nie je stále známy
Ani po takmer dvoch rokoch od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia pre projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni nie je známe, kedy sa začne so samotnými sanačnými prácami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %