Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.05.2022 09:30

Detva sa pripravuje na slávnosti, do obnovy amfiteátra dala 55 000 eur


Archívna fotografia: Detva; Folklórne slávnosti pod Poľanou, 10. júla 2016. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Detva sa pripravuje na tohtoročné Folklórne slávnosti pod Poľanou, do renovácie prírodného amfiteátra a jeho areálu investovalo 55 000 eur. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.


Pripomenul, že práce zahŕňajú výmenu šindľov na čelných plochách hlavnej scény amfiteátra. Je to vrátane výmeny roštov a izolácie pod betónom, drevených obkladov palubovky javiska i šindľov na južnom prístrešku javiska. Podľa neho tam tiež patrí obnova drevených schodov na výstup na malé javiská a veľké javisko.

Ako dodal, renovácia sa týka aj poškodených šindľov na strieškach vstupných dvier do hľadiska. Obnoviť má samospráva aj betónové povrchy malých bočných javísk a nástupnej plochy na veľkú scénu amfiteátra. Uvádza, že medzi práce patria aj údržba železných stožiarov osvetlenia a ozvučenia, ako aj stĺpy verejného osvetlenia v areáli amfiteátra. "Zabezpečíme aj opravy a výmenu poškodených lavičiek v hľadisku," podotýka mesto.

Okrem toho mestský úrad pokračuje s výstavbou objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich v areáli amfiteátra. Navrhnutý je ako prízemná drevostavba zastrešená sedlovým krovom prikrytým dreveným šindľom. "Ukončenie výstavby a kolaudovanie nového objektu správy areálu je naplánované do tohtoročných slávností," zdôrazňuje samospráva s tým, že celková cena stavby je 200 000 eur.

Amfiteáter je centrom jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Tie sa v roku 2020 a ani vlani pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnili. Jubilejný 55. ročník sa tento rok chystá na 8. až 10. júla. Uviedla to predsedníčka programovej rady slávností Anna Ostrihoňová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
12.12.2022
Po prestávke budú v Detve Koledníci, pripravujú aj vianočný jarmok
Po prestávke sa tento rok v Detve uskutoční prehliadka vianočných a novoročných hier s názvom Koledníci. Potvrdil to hovorca Detvy Milan Suja s tým, že bude súčasťou detvianskeho vianočného jarmoku, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra na Námestí SNP.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %