Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
15.06.2023 02:25

Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich


Banner.


Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.


Informovali o tom z Podtatranského osvetového strediska (POS), ktoré festival organizuje. Dohromady sa milovníkom ľudovej kultúry predstaví približne 500 účinkujúcich zo Slovenska i Poľska.

"Hlavným cieľom slávností je vytvárať priestor na prezentáciu širokej škály prejavov tradičnej kultúry a folklorizmu ako lokálnych a regionálnych špecifík. Tohtoročným leitmotívom je 'pastierska kultúra', odrážajúca zvyky, obrady, tanečný a hudobný repertoár, odev a ďalšie súvisiace prejavy mikroregiónu Zamagurie s presahom do ďalších regiónov," uviedli organizátori. Slávnosti odštartujú tradičnou živou pozvánkou v obciach Zamaguria, svätou omšou a následne vystúpeniami domácich folklórnych súborov.

Hlavný program sa začne v sobotu o 14. hodine vystúpeniami folklórnych súborov z rôznych kútov Slovenska. "Pokračovať budeme hudobným programom pod názvom Reč pastierska, kde zahrá Jan Karpiel Bulecka so svojou goralskou kapelou, Michal Smetanka a Trombitáši Štefánikovci. O 19. hodine sa začne tanečno-hudobné pásmo súborov zo slovenskej i poľskej časti Zamaguria - Rozdelení hranicou, spojení koreňmi," dodávajú organizátori. Večer ožijú na festivale príbehy o bačovských rodoch, zbojníkoch a ovčiaroch z Levočských vrchov v programe Vážení a stratení. V závere slávnostne uvedú do života novú knihu zamagurských rozprávok Pastierik na zlatom. Publikácia vzdáva úctu všetkým, i nežijúcim, rozprávačom, ktorí ústnym tradovaním uchovali pre ďalšie generácie unikátne duchovné dedičstvo regiónu.

Nedeľňajší program sa začne o 9. hodine slávnostnou svätou omšou, galaprogram pod názvom Stretnutie pod Troma Korunami je naplánovaný o 14. hodine. Festival ukončí koncert speváka Štefana Šteca s kapelou Fajta. "Súčasťou slávností budú predstavenia divadla Ramagu, remeselný trh, tradičná ľudová zábava, pripravená je výstava Z druhej strany Zamaguria a etnológ Peter Kováč návštevníkom priblíži tému pastierskej kultúry a spôsob života bačov a pastierov v minulosti. Park areálu ožije historickými fotografiami zo Zamaguria a na svoje si prídu aj rodiny s deťmi," dodáva POS.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2023
Fašiangové slávnosti sa vracajú do centra mesta
Folklórnym sprievodom sa začnú v utorok (21. 2.) v centre Prešova fašiangové slávnosti. Vyvrcholením bude veselica inšpirovaná ľudovými tradíciami.
viac
20.03.2023
Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %