Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.08.2020 02:15

Formujte budúcnosť Dohovoru primátorov a starostov v EÚ!


Logo.


Európska komisia ako jeden z iniciátorov „Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ“ spustila prieskum zameraný na formovanie budúcnosti dohovoru.


Do prieskumu sa môžu zapojiť všetky mestá a obce, aj tie, ktoré nie sú signatárom dohovoru. Prieskum je otvorený do 15. septembra 2020.

Cieľom prieskumu je zozbierať názory miestnych a regionálnych samospráv na budúcnosť tejto iniciatívy, či už sú do Európskeho dohovoru primátorov a starostov zapojené, alebo nie. Vyplnenie tohto prieskumu by malo trvať menej ako 15 minút.

Rok 2020 je pre Európu osobitným rokom. Ide naozaj o kľúčové obdobie, pretože EÚ by mala zhodnotiť, či do roku 2020 dosiahneme cieľ 20 % zníženia emisií skleníkových plynov, ktorý bol stanovený pred desiatimi rokmi. S cieľom napredovať Európska komisia nedávno prijala európsku zelenú dohodu, ambiciózny plán, ktorého cieľom je zvýšiť naše spoločné ciele v oblasti klímy do roku 2030 a pripraviť podmienky na klimaticky neutrálnu Európu do roku 2050. Dôsledky pandémie COVID-19 sa dnes dotýkajú nás všetkých. Mestá, obce a regióny sú v prvej línii boja proti tomuto ochoreniu a musia prehodnotiť svoje hospodárstva, infraštruktúry a systémy reakcie a zároveň urýchliť prechod na čistú energiu a klimatickú neutralitu.

V tejto náročnej a meniacej sa situácii musí Dohovor primátorov a starostov o klíme a energetike v Európe ukázať, že sa môže vyvíjať v záujme čo najlepšej podpory a posilnenia postavenia miestnych a regionálnych samospráv, ktoré sú na čele plánovania obnovy.

Dotazník je možné vyplniť v angličtine alebo slovenčine (po výbere jazyka z rozbaľovacieho zoznamu v pravom hornom rohu dotazníka). Termín na vyplnenie dotazníka je 15. september 2020.

Dohovor primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ je celosvetovo najväčším hnutím miest za miestne klimatické a energetické opatrenia. Iniciatíva združuje viac ako 7 000 miestnych a regionálnych samospráv v 57 krajinách, ktoré sa dobrovoľne zaviazali implementovať klimatické a energetické ciele EÚ. Na Slovensku sa k dohovoru pripojilo 25 miest a obcí. Kancelária Dohovoru primátorov a starostov poskytuje signatárom dohovoru a podporným štruktúram každodennú pomoc propagačného, technického a administratívneho charakteru. Kanceláriu dohovoru ktorú riadi konzorcium sietí zastupujúcich miestne a regionálne samosprávy - Energy Cities, CEMR, Climate Alliance, Eurocities a Fedarene.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.02.2020
Slovensko je v rámci EÚ jednou z krajín s najhorším ovzduším
V rámci Európskej únie (EÚ) patrí Slovensko medzi štyri krajiny s najhoršou kvalitou ovzdušia. Konštatuje to Európska komisia (EK) v Správe o Slovensku 2020.
viac
26.08.2020
Vyjadrite svoj názor na nízkouhlíkovú budúcnosť v EÚ
Európska komisia prehodnocuje pravidlá EÚ týkajúce sa energetickej účinnosti s cieľom reformovať tieto predpisy tak, aby prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov o 50 až 55 % do roku 2030.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
01.12.2020
Zdroje z Fondu spravodlivej transformácie pôjdu do štyroch regiónov
Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil zámery Plánu spravodlivej transformácie, ktorý má pomôcť dohromady štyrom slovenským regiónom pri zásadnom znižovaní emisií skleníkových plynov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %