Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.07.2022 07:45

Keď sa transformácia hornej Nitry podarí, bude ukážkovým regiónom


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred vľavo) počas rokovania so zástupcami samospráv z hornej Nitry v Mestskom dome v Prievidzi 12. júla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Keď sa transformácia hornej Nitry podarí a podarí sa v duchu projektov v zmysle pravidiel zelenej tranzície, bude ukážkovým regiónom pre celé Slovensko. Skonštatovala to v utorok počas svojej návštevy na hornej Nitre prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Prezidentka podľa svojich slov vníma progres, ktorý sa dotýka transformačného procesu regiónu, no nie je podľa nej v takej rýchlosti, ako by si to situácia zaslúžila. Reagovala tak na dopyt miestnych samospráv, podľa ktorých je proces pomalší. Pripomenula, že výsledkom tlaku na európske inštitúcie je to, že sa časť európskych fondov preorientovala aj na podporu zelenej ekonomiky a tranzície, rovnako je to fond obnovy.

Aj Fond na spravodlivú transformáciu je podľa Čaputovej odpoveďou na to, aby sa takéto regióny, ako je horná Nitra, pretransformovali spôsobom, ktorý bude férový a spravodlivý k ľuďom, ktorí tam žijú. "Viaceré projekty, o ktorých sme hovorili, sú výsledkom čerpania eurofondov zo starého programovacieho obdobia. Súhlasím však s tým, že keby sa to dialo rýchlejším spôsobom, efektívnejším spôsobom, ako to hovorili aj samosprávy, bolo by to ku prospechu veci," ozrejmila prezidentka.

Ak sa má podľa nej ku koncu roka 2023 ukončiť ťažba uhlia a v časti je už ukončená, tak je pomerne neskoro, že až v roku 2023 bude možné čerpať finančné prostriedky z tohto fondu. "Faktom je, že aj Európska únia samotná projekt spustila neskôr, ako sme predpokladali," dodala.

Predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) a starosta obce Kocurany Vojtech Čičmanec upozornil, že samosprávy ešte nemajú k dispozícii jasnú metodiku. "Metodika sa stále pripomienkuje. Nechceme byť pesimisti, ale pomenovali sme veci správnymi pojmami, pretože urobiť verejné obstarávanie, obstarať projektovú dokumentáciu, všetko vysúťažiť, potrebujeme pri ideálnej konštelácii minimálne trištvrte roka. Tu už vidíme, že termín nám uteká," ozrejmil Čičmanec.

Predseda ZMO HN chce podľa svojich slov stále veriť, že prostriedky budú vynaložené efektívne a samospráva sa pripraví. "Nechceme, aby sme skončili s čiernym Petrom v rukách, že sme sa nedokázali pripraviť. Stále sa na to pýtame. Býva mnoho stretnutí, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR s nami komunikuje, len už potrebujeme jasné stanovisko," dodal.

Hlava štátu navštívila bývalé odkalisko v areáli Elektrárne Nováky v Zemianskych Kostoľanoch, pozrela si banskú spoločnosť Agro GTV, ktorá sa zaoberá pestovaním paradajok, absolvovala rokovanie so zástupcami samospráv hornej Nitry, navštívila spoločnosť Brose Prievidza a areál bývalej bane v Cigli, kde sa zoznámila s projektom budúceho vykurovania regiónu po ukončení ťažby uhlia.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
19.02.2020
Vyhlásili výzvu na podporu malých a stredných podnikov v regióne Horná Nitra
Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zameranú na podporu rozvoja podnikania malých a stredných podnikov v rámci Iniciatívy Európskej komisie zameranej na transformáciu uhoľného regiónu Horná Nitra.
viac
13.03.2020
TSK hľadá ľudí na zabezpečenie projektov na transformáciu hornej Nitry
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyhlásil výberové konanie na obsadenie 22 pracovných miest v súvislosti s transformáciou hornej Nitry po útlme baníctva. Projekty budú smerovať na pomoc baníkom, ktorí prídu o zamestnanie, ale aj ľuďom, ktorí majú nápady na projekty transformácie regiónu.
viac
18.02.2022
TSK chce financovať obnovu NsP Prievidza z Fondu na spravodlivú transformáciu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rokuje so zástupcami Európskej komisie (EK) o možnosti financovania modernizácie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach z Fondu na spravodlivú transformáciu. S projektmi z oblasti zdravotníctva totiž EK exaktne nepočíta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %