Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
31.03.2022 04:15

Ornitológovia zaznamenali prílety niektorých vtákov, vrchol migrácie neprišiel


Ilustračná snímka: (tasr).


Ornitológovia zaznamenali prílet prvých lastovičiek, bocianov či orlov krikľavých. V tomto čase očakávali vrchol vtáčej migrácie, ten však neprišiel. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).


V apríli, keď je teplejšie, na Slovensko prilieta najviac sťahovavých druhov, ktoré sa vracajú na svoje hniezdiská. "Mnohí preto očakávali, že nastane vrchol jarnej vtáčej migrácie. Ten však zatiaľ neprišiel," skonštatovali ornitológovia. Vtáky sa presúvajú najčastejšie zo subsaharskej Afriky medzi kontinentmi, prekonávajú aj moria. V čase, keď zimovisko opúšťajú, nie sú vtáky schopné rozoznať, aké počasie prevláda v ich hniezdisku, vysvetľujú. "Ovplyvňujú ich  aktuálne klimatické podmienky v Afrike a potrebujú priaznivé vzdušné prúdy, ktoré podporia ich let," dodala organizácia.

Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku predpokladá, že väčšina migrujúcich vtákov potrebuje lepšie podmienky, ako je napríklad výhodnejšie prúdenie vzduchu. "O tom, čo všetko ovplyvňuje vtáčiu migráciu, vieme stále pomerne málo. Navyše významné zmeny klímy v posledných desaťročiach preukázateľne vplývajú aj na fenomén vtáčieho putovania," poznamenal.

Ornitológovia čakajú na prílety trsteniarikov, sedmohlások, muchárikov či sokolov červenonohých. Jarná migrácia je podľa Slobodníka rýchlejšia než jesenná, vtáky sú poháňané inštinktom, hormónmi, "túžbou" po rozmnožovaní a výchove mláďat. Mestá sú hniezdiskom pre viac ako 50 druhov vtákov, z toho viac ako polovica je sťahovavých.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2021
Pri Morave je možné pozorovať vzácneho orla malého
Rieka Morava a priľahlé lúky, najmä pri zámku Schloss Hof neďaleko slovensko-rakúskych hraníc, sú lákadlom pre pozorovateľov vtáctva.
viac
14.01.2022
Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov
Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
08.09.2023
Migrácia cudzincov na území Slovenska spôsobuje mestám problémy
Únia miest Slovenska (ÚMS) preto zorganizovala online stretnutie so štátnym tajomníkom MV SR Martinom Královičom, stretnutia sa zúčastnili aj riaditeľ UHCP Róbert Gucký , viceprezident Policajného zboru Damián Imre a zástupcovia Sekcie krízového riadenia MV SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %