Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.11.2021 02:25

Prvá sezóna kompostárne v Beluši


Ilustračná snímka.


Počas prvej sezóny obecnej kompostárne v obci Beluša sa vyseparovalo cca 100 ton biologického odpadu.


Obecná Kompostáreň pod Rašovom bola oficiálne po prvýkrát otvorená pre verejnosť 12. apríla 2021. Od tej doby bola sprístupnená ešte 13-krát, posledný raz bola otvorená pred zimnou prestávkou 15. novembra 2021. Opätovne bude otvorená 21. marca 2022 (prvý párny pondelok po 15. marci v kalendárnom roku).

„Na kompostáreň si počas prvej sezóny našlo cestu celkovo 140 občanov obce Beluša, ktorí sa prevažne zbavovali zhnitej zeleniny, vypletej buriny, lístia, trávy, drevnej štiepky, slamy, či drobnej haluzoviny. Nakoľko zatiaľ nie je na prevádzke váha, presné množstvo vyseparovaného biologického rozložiteľného odpadu nie je možné určiť. Ale pri bežnej nosnosti vozíka 750 kilogramov predpokladáme, že sa vyseparovalo cca 100 ton biologicky rozložiteľného odpadu, “ informuje Martin Guliš, správca Zberného dvora a kompostárne.

Počas prevádzkovej doby bola pred vstupom do areálu osadená informačná tabuľa s otváracími hodinami a podrobnými informáciami o tom, aký druh biologického odpadu možno na kompostáreň bezplatne doviezť. Nakoľko je areál kompostárne mimo bytovej oblasti, po trase na hlavnej ceste smerom z a do Púchova boli osadené smerovníky, ktoré navedú občana cez ul. J. Kráľa priamo na kompostáreň.

Do ďalšieho otvorenia v roku 2022 plánuje obec Beluša vykonať úpravy terénu pre efektívnejšie zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu.

„Teší ma, že služby obecnej kompostárne využilo množstvo Belušanov a prispelo k ekologickému triedeniu odpadu, a tým aj zníženiu množstva zmesového odpadu. Všetky kroky vedúce k zvyšovaniu miery separácie majú dopad na tvorbu poplatku za vývoz komunálneho odpadu, preto som rád, že obec umožňuje svojim občanom, okrem iného, zhodnocovať aj zelený odpad zo záhrad,“ dodáva starosta obce Ján Prekop.

Autor: (Jana HULIAČKOVÁ, OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2021
Úspešné leto v Trenčianskom kraji
Tohtoročné leto v Trenčianskom kraji bolo aj napriek pretrvávajúcej pandémii a s ňou spojenými obmedzeniami z hľadiska návštevnosti kraja úspešné. Dominoval, už tradične, domáci cestovný ruch.
viac
03.12.2021
Turizmus doplatil aj tento rok na pandémiu, najhoršia situácia bola v Senci
Turizmus v Bratislavskom kraji aj tento rok doplatil na pandémiu ochorenia COVID-19. Najhoršia situácia bola v Senci i v Bratislave, pozitívnejšie hodnotia situáciu v malokarpatskom regióne a na Záhorí.
viac
30.12.2021
ZMOS v roku 2021 organizovalo podujatia pre stovky ľudí zo samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska počas tohto roka organizovalo 20 workshopov a seminárov, 19 metodických pomôcok formou manuálov. Počet podujatí, samotné témy aj počet účastníkov dokazujú, že v prostredí miest a obcí je transfer skúseností a poznatkov mimoriadne dôležitý.
viac
03.01.2022
M. Vallo: Prioritami v roku 2022 sú naďalej doprava či verejný priestor
Doprava, revitalizácia zanedbaných verejných priestorov, rozvoj sociálnych politík, ako v starostlivosti o krízové skupiny ľudí, tak aj v oblasti dostupného bývania a nájomných bytov či realizácia kvalitných a bezpečných cyklotrás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %