Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.05.2021 08:20

V múzeu, galérii i zoo evidujú výpadky tržieb v desaťtisícoch eur


Ilustračná snímka.


V bratislavskej zoologickej záhrade, mestskom múzeu i galérii evidujú za prvý kvartál tohto roka pre obmedzenia spôsobené pandémiou nového koronavírusu výpadky tržieb v desaťtisícoch eur.


Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová s tým, že hlavné mesto situáciu sleduje, výpadky tržieb si však organizácie zatiaľ sanujú z vlastných prostriedkov z podnikateľskej činnosti súbežne s realizáciou úsporných opatrení.

Výpadky tržieb za prvý kvartál 2021 oproti obdobiu pred pandémiou (rok 2019) boli v bratislavskej zoo viac ako 53 000 eur (-56 percent). V roku 2020 bol výpadok v prvom kvartáli voči tomu istému obdobiu v roku 2019 na úrovni 47 percent. „V Múzeu mesta Bratislavy evidujeme výpadok 94 000 eur (-96 percent),” spresnila Rajčanová s tým, že v roku 2020 bol výpadok na úrovni -14 percent. V Galérii mesta Bratislavy zaznamenali výpadok 60 000 eur (-90 percent). V roku 2020 to bolo -72 percent.

Hlavné mesto uviedlo, že v minulom roku pri niektorých mestských organizáciách pristúpilo k skoršej úhrade transferu počas prvej vlny pandémie. Chcelo tak eliminovať cash flow výpadky a pripraviť sa na letnú medzipandemickú sezónu. „V tomto roku sme k takémuto kroku zatiaľ nemuseli pristúpiť, pretože organizácie boli už v tomto roku sčasti pripravené na možnosť takéhoto scenára,” podotkla hovorkyňa.

Magistrát je s mestskými organizáciami v kontakte a pristupuje k revízii ich aktuálnych rozpočtov a potrieb aj na základe vývoja pandemickej situácie. Samospráva tvrdí, že vyhodnocuje možné problémy v organizáciách a hľadá cesty, ako ich riešiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2020
Platforma Kultúrna Bratislava vyzýva BSK prehodnotiť zámer neposkytnúť dotácie
Neformálna platforma Kultúrna Bratislava, ktorá združuje desiatky subjektov, vyzýva Bratislavský samosprávny kraj (BSK), aby prehodnotil zámer neposkytnúť tento rok dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) pre oblasť kultúry.
viac
06.05.2020
Trnavská župa bude postupne otvárať kultúrne inštitúcie
V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COID-19 bude trnavská župa postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. Otvorené budú múzeá, galérie a knižnice. Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú zatvorené.
viac
09.05.2020
Kultúrne inštitúcie začínajú vítať prvých návštevníkov po dvoch mesiacoch
V súvislosti so zrýchleným uvoľňovaním bezpečnostných opatrení proti novému koronavírusu, ktoré schválila vláda s platnosťou od 6.mája, otvárajú svoje brány návštevníkom nielen vonkajšie expozície kultúrnych inštitúcií, ale i samotné múzeá, galérie, či knižnice.
viac
06.04.2021
Zatvorená zoo trpí výpadkom príjmov, mesto jej poslalo 30 000 eur
Na zabezpečenie prevádzky košickej zoologickej záhrady, ktorá pre pandémiu ochorenia COVID-19 ostáva naďalej zatvorená, poslalo mesto tento týždeň dodatočných 30 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %