Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2021 08:20

V múzeu, galérii i zoo evidujú výpadky tržieb v desaťtisícoch eur


Ilustračná snímka.


V bratislavskej zoologickej záhrade, mestskom múzeu i galérii evidujú za prvý kvartál tohto roka pre obmedzenia spôsobené pandémiou nového koronavírusu výpadky tržieb v desaťtisícoch eur.


Potvrdila to hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová s tým, že hlavné mesto situáciu sleduje, výpadky tržieb si však organizácie zatiaľ sanujú z vlastných prostriedkov z podnikateľskej činnosti súbežne s realizáciou úsporných opatrení.

Výpadky tržieb za prvý kvartál 2021 oproti obdobiu pred pandémiou (rok 2019) boli v bratislavskej zoo viac ako 53 000 eur (-56 percent). V roku 2020 bol výpadok v prvom kvartáli voči tomu istému obdobiu v roku 2019 na úrovni 47 percent. „V Múzeu mesta Bratislavy evidujeme výpadok 94 000 eur (-96 percent),” spresnila Rajčanová s tým, že v roku 2020 bol výpadok na úrovni -14 percent. V Galérii mesta Bratislavy zaznamenali výpadok 60 000 eur (-90 percent). V roku 2020 to bolo -72 percent.

Hlavné mesto uviedlo, že v minulom roku pri niektorých mestských organizáciách pristúpilo k skoršej úhrade transferu počas prvej vlny pandémie. Chcelo tak eliminovať cash flow výpadky a pripraviť sa na letnú medzipandemickú sezónu. „V tomto roku sme k takémuto kroku zatiaľ nemuseli pristúpiť, pretože organizácie boli už v tomto roku sčasti pripravené na možnosť takéhoto scenára,” podotkla hovorkyňa.

Magistrát je s mestskými organizáciami v kontakte a pristupuje k revízii ich aktuálnych rozpočtov a potrieb aj na základe vývoja pandemickej situácie. Samospráva tvrdí, že vyhodnocuje možné problémy v organizáciách a hľadá cesty, ako ich riešiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Primátor mesta Šahy žiada poslancov, aby mu znížili plat
Primátor Šiah Štefan Gregor požiadal Mestské zastupiteľstvo v Šahách o zmenu uznesenia o výške platu primátora. Zvýšenie primátorského platu o 40 percent schválili mestskí poslanci v januári minulého roka.
viac
06.05.2020
Trnavská župa bude postupne otvárať kultúrne inštitúcie
V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COID-19 bude trnavská župa postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. Otvorené budú múzeá, galérie a knižnice. Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú zatvorené.
viac
11.03.2021
Je to len na skok - nikto netušil, že od priepasti
"Je to len naskok v all inclusive destinácii" malo byť mottom vlaňajšej sezóny v Bratislavskom regióne. Pandémia však zamiešala karty a Bratislava sa v turizme prepadla z prémiovej pozície na poslednú. Podnikatelia v cestovnom ruchu sú v stave klinickej smrti, sami sa z nej na nohy nepostavia.
viac
18.05.2023
ÚMS: Mestské dopravné podniky štát pre výpadky v koronakríze doteraz neodškodnil
Mestským dopravným podnikom v Bratislave, Žiline, Prešove a Košiciach štát doteraz nekompenzoval výpadky v príjmoch pre koronakrízu. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že štát inak postupoval pri súkromných poskytovateľoch verejnej dopravy, ktorých odškodnil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %