Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.04.2022 09:30

Cyklistickú sezónu v Novohrade otvorí aj výletný vlak z Maďarska


Ilustračná snímka: (tasr).


Cyklistickú sezónu v Novohrade otvorí v nedeľu (1. 5.) aj špeciálny turistický vlak Novohradský rýchlik, ktorý bude vypravený na trase z maďarského mesta Balážske Ďarmoty (Balassagyarmat) do Lučenca a späť.


Súčasťou otvorenia cyklistickej sezóny budú i viaceré sprievodné podujatia. Na svojom oficiálnom webe o tom informuje mesto Lučenec.

"Vďaka prvému výletnému vlaku ukážeme, že 130-ročná železničná trať v údolí Ipľa je stále funkčná a možno sa vďaka nej dostať z Balassagyarmatu až do Lučenca. Aktivita je ďalším krokom na ceste k obnove tohto železničného spojenia," priblížila samospráva. Podujatie organizujú mesto Lučenec, oblastná organizácia cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie a Ipeľský turistický spolok pod záštitou mesta Balážske Ďarmoty.

Pri príležitosti vypravenia mimoriadneho vlaku z Maďarska odštartuje do Lučenca i športovo-zájazdový cyklistický tím. Súčasne bude vďaka spolupráci 1. Múzea bicyklov v Balážskych Ďarmotách a Mestského múzea v Lučenci v priestoroch lučeneckej synagógy otvorená výstava s názvom Na dvoch kolesách, ktorá je venovaná histórii bicyklov. Slávnostné otvorenie cyklistickej sezóny v Novohrade bude na brehu vodnej nádrže Ľadovo sprevádzať i kultúrny a športový program.

Myšlienka obnoviť železničné spojenie medzi Balážskymi Ďarmotami a Lučencom vznikla z iniciatívy maďarskej mimovládnej organizácie. Záštitu nad projektom prevzali obe samosprávy, ktoré vlani podpísali i memorandum o vzájomnej spolupráci na tomto projekte. Ďalší mimoriadny turistický vlak by mal byť v rámci tejto iniciatívy vypravený počas leta, tentokrát z Lučenca do Maďarska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2018
Cyklovlak Záhoráčik obľúbený aj druhú sezónu
Od spustenia turistického vlaku Záhoračik sa Záhorím previezlo viac ako 10 000 ľudí. Obľúbený je tak u peších ako aj u cykloturistov a to vďaka špeciálnemu cyklovozňu. Za krásami záhorskej oblasti sa môžete vybrať až do 14. októbra 2018.
viac
22.07.2019
Zrušené predajne v Novohrade môžu podľa starostov negatívne ovplyvniť rozvoj
Ďalší rozvoj niektorých menších dedín v Novohrade môže negatívne ovplyvniť rušenie predajní potravín, ktoré v poslednej dobe zanikli v 14 obciach regiónu. Vo vyjadreniach pre TASR sa na tom zhodli starostovia viacerých z nich.
viac
11.10.2019
Pastiersku sezónu zakončí Mitrovanie v Novohrade
Pastiersku sezónu symbolicky ukončia v Lučenci podujatím Mitrovanie v Novohrade. Uskutoční v sobotu (12. 10.) od 9.00 h na školskom majetku Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) v miestnej časti Ľadovo.
viac
28.06.2022
Historický Vláčik Korýtko odštartuje piatu sezónu
Už túto sobotu odštartuje víkendová prevádzka najobľúbenejšej rodinnej atrakcie v Ružomberku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %