Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
11.01.2024 07:50

Mestské lesy chcú udržiavať viac ako 23 kilometrov bežkárskych tratí


Ilustračná snímka (TASR)


V Štiavnických vrchoch plánujú Mestské lesy Banská Štiavnica v spolupráci s občianskym združením Červená studňa upravovať a udržiavať organizovanou formou s využitím vhodnej techniky viac ako 23 kilometrov lyžiarskych bežeckých tratí.


Podľa zverejneného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), majú byť trasy rozdelené do siedmich okruhov.         

Trate chcú upravovať ratrakom alebo snežným skútrom z východzej pozície, ktorou má byť Červená studňa. Úprava tratí bude prebiehať podľa dostatku snehových podmienok, priemerne jedenkrát za týždeň a to v neskorších poobedných hodinách.         

"Trasovanie je navrhnuté tak, aby tam, kde je to možné, trasa prebiehala po parcele cesty. Na miestach, kde lesná cesta alebo zvážnica alebo bývalá približovacia linka nemá parcelu, trasa je ponechaná podľa pôvodného návrhu," uvádza sa v zámere s tým, že trate sú navrhnuté v extravilánoch obcí, kde platí 2. stupeň ochrany prírody. Spoločnosť tiež uvádza, že v tejto súvislosti nie je potrebný žiadny výrub či odstránenie pôdneho pokryvu.         

Ako sa ďalej v zámere konštatuje, bežecké lyžovanie má v Štiavnických vrchoch tradíciu, v priestore hrebeňa je v území od Červenej studne po Richňavský tajch značených Klubom Slovenských turistov viacero bežkárskych tratí. Údržba a úprava týchto lyžiarskych bežeckých tratí s použitím mechanizácie však bola doteraz riešená sporadicky, najmä v rámci rôznych dobrovoľných akcií.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2019
Enviromestom chce byť stále, nielen počas súťaže
Mesto pod Urpínom zvíťazilo v druhom ročníku tohtoročnej súťaže Enviromesto v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia v Banskej Bystrici.
viac
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
26.10.2022
Mesto už vykonáva údržbu bežkárskych tratí pred zimnou sezónou
Jeseň je ideálna na údržbu bežkárskych tratí pred zimnou sezónou, a preto pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) mesta Banská Bystrica v týchto dňoch upravujú lesné cesty a zvážnice. ZAaRES o tom informovali na sociálnej sieti.
viac
06.04.2023
Zničeným budovám po požiari dodajú rezivo Lesy SR a ZSD SR
Členské spoločnosti Drevárskej sekcie Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR sa spolu so štátnym podnikom Lesy SR rozhodli solidárne prispieť na obnovu drevených krovov a striech poškodených budov v Banskej Štiavnici, ktoré postihol nedávny požiar.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %