Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
03.04.2023 01:30

Obecný úrad prechádza rekonštrukciou, cieľom je úspora energií


Snímka zdroj: (janovalehota.sk).


V obci Janova Lehota v okrese Žiar nad Hronom sa v marci začala rekonštrukcia budovy obecného úradu za vyše 300 000 eur. Cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti objektu a úspora nákladov na energie. Uviedla to starostka obce Božena Kováčová.


Budova v centre obce, v ktorej samospráva sídli, má široké využitie. Jej súčasťou sú aj sála kultúrneho domu, sobášna sieň, zasadacia miestnosť či obecná knižnica. O jej komplexnú rekonštrukciu sa obec pokúšala už vyše desaťročie.

"Už trinásť rokov sme žiadali Environmentálny fond o riešenie nášho kultúrneho domu a obecného úradu. Až minulý rok nám prišlo oznámenie, že nám žiadosť vo výške viac ako 300 000 eur bola schválená," priblížila starostka. Ako dodala, samotné práce by mali byť dokončené uprostred leta.

"Predmetom projektu je nielen zateplenie celej fasády, ale aj zateplenie strechy, výmena vykurovacieho telesa, fotovoltika a výmena kazetového stropu v sále kultúrneho domu, kde bol obrovský únik tepla," vymenovala Kováčová. Od realizácie projektu si samospráva sľubuje značnú úsporu nákladov na energie, spotreba v objekte by sa mala znížiť takmer o 45 percent.

Samospráva získanie financií na rekonštrukciu obecného úradu s kultúrnym domom v čase energetickej krízy víta. V obci prevádzkuje i školu či zariadenie sociálnych služieb so 71 klientmi. Najväčšie problémy v súvislosti s vysokými cenami energií má však pri verejnom osvetlení, ktoré nechce obmedzovať na úkor bezpečnosti občanov. "Oslovili sme preto firmu, ktorá nám robí passport verejného osvetlenia, a začneme s opätovnou rekonštrukciou či výmenou svietidiel s rôznou intenzitou svietenia," skonštatovala starostka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2016
Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne
Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.
viac
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
27.10.2018
Zrekonštruovaná budova prinesie úspory i lepšie prostredie na prácu
Úspory pri prevádzke budovy aj lepšie prostredie pre úradníkov i občanov zabezpečí samospráve obce Kunova Teplica v okrese Rožňava zrekonštruovaná budova obecného úradu a kultúrneho domu, ktorú v stredu slávnostne odovzdali do užívania.
viac
27.01.2020
Obnova obecného úradu je v záverečnej fáze, obec ušetrí na energiách
Stavebné práce na budove obecného úradu a kultúrneho domu v obci Valaliky, okres Košice - okolie, sú v záverečnej fáze. Rekonštrukciu budovy, s cieľom znížiť jej energetickú náročnosť, majú ukončiť do konca tohto mesiaca. Pre TASR to povedal starosta Štefan Petrík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %