Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.07.2023 10:35

Piknik na hrade oživí pánske kluby a dámske spolky 19. storočia


Mestský hrad s kostolom sv. Kataríny.


V areáli mestského hradného komplexu v Kremnici sa v sobotu (29. 7.) uskutoční tradičný letný piknik na hrade, ktorý Národná banka Slovenska (NBS) Múzeum mincí a medailí organizuje už vyše desaťročia.


Tohtoročnou novinkou podujatia budú špecializované prednášky zvlášť pre ženy a zvlášť pre mužov. Informoval o tom odborný referent propagácie múzea Silver Jurtinus.

"Cieľom piknikov je umožniť návštevníkom hradného komplexu stráviť tu viac času a ponúknuť im zaujímavý program. Pikniky sme v minulosti ladili do historických období. Organizovali sme gotický piknik, renesančné hody, preniesli sme sa do zlatých čias Uhorska. Keď sme mali prvorepublikový piknik, naši skalní návštevníci prišli dobovo oblečení, s prúteným košíkom a vlastnou dekou," priblížila autorka nápadu, organizátorka piknikov a sprievodkyňa Ivana Uhríková.

Novinkou tohtoročného letného pikniku na kremnickom hrade budú špecializované prednášky určené osobitne pre mužov a pre ženy. "Pripomenieme si časy pánskych klubov a dámskych spolkov 19. storočia. Veríme, že to návštevníci prijmú s humorom," dodala Uhríková. Pre pánsku spoločnosť je pripravená prednáška s názvom Ženy, alkohol a hazardné hry - pikantné príbehy z kremnických dejín, pre dámy je určená prednáška v podaní zlatníčky Daše Ivanovej o netradičnom využití cenného kovu v kulinárstve alebo kozmetike.

Súčasťou podujatia bude i hudobný program, hry pre deti či vzdelávacie aktivity NBS zamerané na zvýšenie úrovne finančnej gramotnosti. Chýbať nebude čajovňa, stánky s piknik jedlami, remeselníci s ručne vyrobenými výrobkami či degustácia káv. Konať sa budú aj tradičné lektorované prehliadky v kostole sv. Kataríny. Podujatie sa uskutoční od 10.00 do 16.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2016
Víkend v kaštieli bude žiť grófkou Žofiou
Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum v Betliari ponúka počas nadchádzajúceho víkendu v Andrássyovskom kaštieli bohatý program.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
17.07.2020
Považské múzeum pozýva na večernú prehliadku hradu Strečno
Fraňove pletky je názov večernej zážitkovej prehliadky, ktorá sa 8. augusta uskutoční na Hrade Strečno.
viac
03.03.2023
Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna
Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %