Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
17.04.2024 10:05

Po uhryznutí kliešťom možno krv darovať najskôr po mesiaci


Ilustračná snímka Teraz.sk


Po uhryznutí kliešťom možno krv a jej zložky darovať najskôr po jednom mesiaci. Darcovia však nemôžu mať prejavy vedľajších príznakov. Upozornila na to Národná transfúzna služba SR.


"Uhryznutie kliešťom síce pre človeka predstavuje riziko len v prípade, že je parazit prenášačom rôznych ochorení, no pred darovaním krvi musíme mať u darcu istotu, že je absolútne bezrizikový," priblížila na sociálnej sieti.         

Krv možno darovať aj po prekonaní boreliózy, a to pol roka po úplnom vyliečení, ktoré je potvrdené laboratórnym vyšetrením a lekárom. Ľudia, ktorí prekonali kliešťovú encefalitídu, zase môžu darovanie podstúpiť rok po úplnom vyliečení.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2021
Komárňanská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu
Krv je v zdravotníctve nenahraditeľnou tekutinou a inak tomu nie je ani v Nemocnici AGEL Komárno. Najmä v lete pociťujú pokles darcov, čo môže byť spôsobené dovolenkovým obdobím a sprísnenými pravidlami darcovstva, ktoré priniesla epidémia.
viac
13.06.2023
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či spoznať činnosť služby
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či oboznámiť sa s činnosťou Národnej transfúznej služby (NTS) SR. Podujatie organizuje v stredu (14. 6.) pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi.
viac
08.02.2024
Čas na požiadanie dotácie od PSK sa kráti
Široká verejnosť sa môže uchádzať o finančnú podporu svojich zmysluplných projektov v rámci grantového programu Prešovského samosprávneho kraja už len necelé dva týždne. Župa rozdelí žiadateľom dohromady štyri milióny eur.
viac
23.03.2024
Staň sa hrdinom aj ty! Stačí ti na to približne 10 minút
Tradícia Dubnickej kvapky krvi pokračuje aj v tomto roku. V druhej polovici apríla sa dubnický dom kultúry opäť premení na zdravotnícke zariadenie, v ktorom sa z obyčajných ľudí stávajú hrdinovia. Chcete k nim patriť aj vy? Nájdite si „plus-mínus“ 10 minút a darujte krv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %