Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
18.11.2023 11:00

Situácia s financovaním samospráv je kritická, upozornil J. Božik na sneme SMER


Jozef Božik počas svojho vystúpenia na sneme strany SMER – SSD. Snímka zdroj: ZMOS


Na kritickú situáciu s financovaním samospráv, ktorú je potrebné urýchlene riešiť, upozornil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik počas svojho vystúpenia na sneme strany SMER – SSD, na ktorý prijal pozvanie.


V úvode stručne predstavil ZMOS, ktorý je najstaršou a najväčšou organizáciou územnej samosprávy na Slovensku. Pripomenul, že 70 percent služieb, ktoré človek potrebuje pre svoj život, poskytuje práve samospráva. Štát by nebol štátom, keby neprepájal súkromný a verejný sektor. 

ZMOS v letných mesiacoch rokoval s politickými stranami, ktoré vo vtedajších prieskumoch verejnej mienky mali minimálne päť percent. „Rokovali sme aj s Robertom Ficom a Ladislavom Kamenickým o tom, ako v budúcnosti riešiť najväčšie problémy samospráv. O to viac že nechceme, aby sa opakoval scenár z rokov 2020 – 2023, kedy obce a mestá fungovali na princípe oslík otras sa. Ak bolo treba riešiť pandémiu a utečeneckú krízu, samospráva bola vždy na tej správnej strane a vždy bola na pomoci, plnila pokyny a častokrát konala aj iniciatívne bez akýchkoľvek pokynov. A keď bolo treba hľadať niekde zdroje aby sa pomohlo ľuďom, tak sa hľadali v rozpočtoch obcí a miest,“ pripomenul predseda ZMOS Jozef Božik. 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2022
Po mimoriadnom sneme sa uskutoční protestné zhromaždenie pred úradom vlády
Zástupcovia samospráv sa zídu na poslednom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred októbrovými komunálnymi voľbami. V rámci dvojdňového programu (7. - 8. 9.) plánujú starostovia a primátori vystúpiť na protestnom zhromaždení.
viac
24.05.2023
Za nového predsedu združenia zvolili primátora Partizánskeho J. Božika
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude v nasledujúcich štyroch rokoch viesť primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
25.05.2023
ZMOS volá po práve veta pri návrhoch zákonov s priamym dosahom na samosprávy
Dlhodobým cieľom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je možnosť uplatnenia práva veta pri legislatívnych návrhoch, ktoré majú priamy dosah na fungovanie samospráv. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom po dvojdňovom sneme informoval nový predseda združenia Jozef Božik.
viac
23.10.2023
Predseda ZMOS Jozef Božik na slávnostnom sneme Matice slovenskej
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik sa zúčastnil na slávnostnom sneme Matice slovenskej, ktorá si pripomína 160. výročie založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %