Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.08.2021 08:05

Festivalu Slanický ostrov divadla bude dominovať téma muža


Ilustračná snímka


Výrazné mužské osobnosti predstaví od 4. do 12. septembra druhý ročník multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla. Pripravilo ho Občianske združenie Kult.1629 v okolí Námestova, najmä na Slanickom ostrove a v priestoroch mestského kultúrneho strediska.


Ako informoval organizátor festivalu Peter Balcerčík, dramaturgia aktuálneho ročníka festivalu sa bude niesť v duchu témy ON. ON – počiatok a hýbateľ, ON – (spolu)tvorca života, ON – vodca, ON – pevná ruka, ON – slaboch, ON – zraniteľný. Mužský princíp, ktorý dominuje v ľudskej spoločnosti od nepamäti. Je prítomný v rôznych podobách a neustále sa mení. Tento živý fenomén púta pozornosť aj v súčasnosti.       

"Festival predstaví výrazné mužské osobnosti – životný príbeh a dielo Ľubomíra Feldeka, Martina Šulíka a jeho filmovú tragikomédiu Muž so zajačími ušami, Jiřího Havelku a Karola Duchoňa v hudobnej biografii Zem pamätá (Slovenské komorné divadlo Martin), Umberta Eca a Petra Brajerčíka v najlepšej divadelnej inscenácii za rok 2019 Moral insanity (Prešovské národné divadlo),“ uviedol Balcerčík.       

Ako dodal, v programe sa predstaví aj nezávislé divadlo NUDE s autorskou hrou Ľúbim ťa a dávaj si pozor, sólisti Slovenského komorného orchestra, či šesť inšpiratívnych žien v diskusii ON a ženy. Súčasťou festivalu budú aj filmové produkcie, ktoré prinesú spomienku na jedinečného Milana Lasicu a 10. výročie tragédie v nórskej Utoyi, ale taktiež prezentácia tvorby dvojice mladých experimentálnych umelcov z Oravy Kristíny Kolejákovej a Richarda Burgana, ktorí spracovali tohtoročnú tému festivalu v rôznych umeleckých podobách.       

Prioritou organizátorov je vytvoriť z festivalu bezpečný priestor pre všetkých - divákov, účinkujúcich i ľudí za oponou. Festival teda bude realizovaný v súlade s platnými protipandemickými opatreniami.       

Prvý ročník festivalu, ktorý sa konal v roku 2020, bol venovaný téme holokaustu. Okrem divadelného programu môžu účastníci festivalu absolvovať tematické výstavy, prednášky, diskusie, workshopy.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
05.05.2021
Na Slanickom ostrove umenia otvorili 48. letnú turistickú sezónu
Oravská galéria ponúka vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia.
viac
29.04.2023
Slanický ostrov umenia cez víkend privíta prvých návštevníkov v tomto roku
Jubilejnú 50. sezónu na Slanickom ostrove umenia uprostred Oravskej priehrady otvoria v sobotu 29. apríla.
viac
04.09.2023
Multižánrový festival na Orave ponúkne divadlo, diskusie aj dizajnový market
Na Orave sa tento týždeň koná štvrtý ročník multižánrového festivalu Slanický ostrov divadla. V programe sa predstavia profesionálne divadelné súbory i ľudia bez domova. Témou aktuálneho ročníka je domov. TASR o tom informoval riaditeľ festivalu Peter Balcerčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %