Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.03.2022 11:40

ZMOS víta, že samosprávy dostali čas na nastavenie parkovacej politiky


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) víta prijatie návrhu zákona o cestnej premávke, ktorý umožní autám v prechodnom období parkovať na chodníku podľa doterajších pravidiel, a to až do 20. septembra 2023.


Obdobie považuje za postačujúce na to, aby samosprávy dokázali nastaviť parkovaciu politiku. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Návrh zákona schválilo plénum Národnej rady (NR) SR minulý týždeň.

"Sme veľmi radi, že poslanci zmenili svoje pôvodné rozhodnutie, pretože prijali zákon, ktorý bol nevykonateľný. Je to aj varovný prst pre budúcu prácu parlamentu, aby prijímal také zákony, ktoré budú odrážať mieru poznania reality v území," skonštatoval Kaliňák.

Združenie predpokladá, že rok a pol, ktorý samosprávy získali na nastavenie pravidiel a parkovacej politiky, bude postačujúci. Zároveň očakáva, že už k žiadnym zmenám nebude dochádzať, aby sa nevytvárala nervozita i napätie, alebo aby sa negatívnym spôsobom zasahovalo do nastavovania parkovacej politiky. "Toto by malo byť postačujúce, ak ozaj nepríde k tomu, že budú prijímať ďalšie zmeny v pravidlách, ktoré budú k horšiemu," poznamenal Kaliňák.

Pripomenul, že parkovacia politika je verejná služba a žiadna verejná služba nie je grátis. A na to sa budú musieť pripraviť všetci vodiči, odkázal ZMOS.

Zákonná úprava umožní mestám a obciam získať čas na vyriešenie nedostatku parkovacích miest. Cieľom návrhu je umožniť vybraným motorovým vozidlám od účinnosti zákona, ktorá sa navrhuje dňom vyhlásenia, do 30. septembra 2023 parkovanie na chodníku za pravidiel, ktoré platili do 28. februára tohto roka. Na základe ostatnej úpravy, ktorá nadobudla účinnosť 1. marca 2022, totiž došlo k zániku možnosti pre vybrané motorové vozidlá parkovať na chodníku priľahlom k ceste pri zachovaní voľného priestoru 1,5 metra. Samosprávy marcový termín kritizovali pre nedostatok času na prípravu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
29.01.2021
Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021
Poslanci NR SR schválili 28. januára 2021 novelu zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predkladateľom zákona je Štatistický úrad SR.
viac
22.03.2021
ZMOS oceňuje snahu riešiť reklamný smog, ale v novele vidí konkrétne riziká
Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje snahu skupiny poslancov vyriešiť formou novely stavebného zákona reklamný smog. V legislatívnom návrhu však vidí konkrétne riziká, ktoré je potrebné odstrániť.
viac
22.05.2021
ZMOS: Potrebujeme rýchlu novelu existujúceho stavebného zákona, nie nový
Pripravovaný nový stavebný zákon považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za zle načasovaný. Problém má aj s jeho obsahom. Viac ako 89 percent starostov a primátorov v združení je za to, že stavebné konanie a územné rozhodovanie by malo byť naďalej originálnou kompetenciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %