Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.07.2022 08:25

Rekonštrukcia židovskej školy za 1,2 milióna eur sa začala


Židovská škola v Leviciach.


Mesto Levice upozorňuje vodičov, že parkovisko za židovskou školou bude od stredy 27. júla uzavreté.


Dôvodom je začiatok rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky Židovská škola Levice a s tým súvisiace búracie práce a stavba lešenia, informoval o tom primátor Levíc Ján Krtík.

Na rekonštrukciu bývalej židovskej školy získalo mesto financie z grantového mechanizmu EHP 2014 - 2021/Nórskeho finančného mechanizmu. V budove vznikne zázemie pre synagógu či vzdelávacie a prezentačné priestory, potvrdil Krtík. Cieľom projektu je tiež zámer, aby v objekte vzniklo centrum tolerancie.

Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú sumu 1 216 216 eur, schválený grant pokryje náklady vo výške 900 000 eur. Mestské zastupiteľstvo schválilo spolufinancovanie projektu vo výške 316 216 eur z celkových oprávnených výdavkov. Poslanci zároveň schválili zabezpečenie financovania neoprávnených výdavkov projektu.

Bývalá židovská škola bola postavená v tesnej blízkosti synagógy v roku 1935 podľa projektu viedenského architekta Jacquesa Oblatta a je charakteristickým dielom funkcionalistickej architektúry. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, odkiaľ boli levickí Židia deportovaní do koncentračného tábora. Po vojne sa už židovská náboženská obec v meste neobnovila.

V druhej polovici 20. storočia budova slúžila pre rôzne školy, ktoré ju využívali na učebne. Do vlastníctva mesta prešla v 90. rokoch. Po rekonštrukcii synagógy v roku 2013 slúžila ako zázemie pre synagógu. Objekt sa zachoval vo vysokej miere v pôvodnom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2019
Mesto Senica rekonštruuje učebne za takmer 190-tis. eur
Mesto Senica začalo s modernizáciou odborných učební na Základnej škole s materskou školou na Ulici J. Mudrocha. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.
viac
23.09.2019
Mesto Levice chce rekonštrukciou židovskej školy vytvoriť multifunkčný priestor
Mesto Levice plánuje zrekonštruovať bývalú židovskú školu za synagógou v Leviciach. Financie na rekonštrukciu plánuje získať z Finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca roka 2022.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
09.03.2024
V bývalej židovskej škole vzniklo po rekonštrukcii Centrum tolerancie
Mesto Levice ukončilo rekonštrukciu bývalej židovskej školy. V objekte národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Centrum tolerancie, vzdelávacie a prezentačné priestory, informovala Mária Mészárošová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Levice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %