Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
20.04.2022 04:15

ZŠ Černyševského v Petržalke už nenesie čestný názov po A. Karpovovi


Snímka zdroj: (tasr).


Základná škola (ZŠ) na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke už nenesie čestné pomenovanie po ruskom šachovom veľmajstrovi Anatolijovi Karpovovi.


Vyplýva to z rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, ktoré minulý týždeň prijalo návrh mestskej časti o odňatie čestného názvu školy. Návrh bol reakciou samosprávy na ruskú agresiu na Ukrajine.

"Som rád, že škola nenesie čestný názov po osobe, ktorá svojim hlasovaním v Ruskej dume posvätila inváziu ruských vojsk na Ukrajinu. Zároveň si myslím, že je to jasným signálom, že aj my ako lokálna samospráva môžeme urobiť nejaké opatrenia proti ruskej agresii a ukázať, že stojíme za ukrajinským ľuďom," uviedol petržalský miestny poslanec a iniciátor návrhu Miroslav Dragun. Odňatie čestného návrhu označil za "doslova lokálne sankcie".

Rozhodnutie rezortu školstva privítala aj mestská časť. "Veľmi nás teší, že ministerstvo vyhovelo nášmu návrhu v plnej miere a pristúpilo k odňatiu čestného názvu základnej školy nesúcej meno po predstaviteľovi ruskej agresie na Ukrajine," skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Pripomenula, že snahou samosprávy je od vypuknutia konfliktu na Ukrajine hájiť záujmy východných susedov Slovenska, či už vo forme humanitárnej pomoci, ale aj iniciovaním viacerých prejavov solidarity.

Návrh mestskej časti je reakciou na ruskú agresiu na Ukrajine. Ruský šachista a poslanec ruskej Štátnej dumy, ktorého meno škola niekoľko rokov niesla, je na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s vojenským útokom Ruskej federácie na Ukrajinu. Karpov ako poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie zahlasoval za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine, čím legitimizoval vojnu v susednom štáte.

K pôvodnému premenovaniu školy došlo v roku 2018 na 30. výročie školy, na ktorej existuje dlhoročná tradícia šachových krúžkov a už niekoľko rokov poskytuje svoje priestory aj pre Šachový klub Slovan Bratislava.

Proces prijatia pomenovania školy po osobnosti a odňatie názvu určuje smernica ministerstva školstva z roku 2017. Podnet môže schváliť až komisia menovaná rezortom školstva. Návrh na odňatie čestného názvu vzišiel z iniciatívy miestnej školskej komisie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2019
Mestská časť Petržalka zvýši kapacity v materských školách
Do konca septembra 2019 plánuje Stredisko služieb školám a školským zariadeniam Petržalka zvýšenie kapacít materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Petržalka o 70 miest,.
viac
27.02.2021
Petržalka chce kúpiť budovu pre novú škôlku na Slnečniciach
Rozširovanie siete verejných materských a základných škôl by mala byť priamo úmerná novej výstavbe. Toto platí najmä v prípade kedy vznikajú nové štvrte mesta s tisíckami bytov a obyvateľov.
viac
15.12.2021
Petržalka odkúpi objekt v Slnečniciach na zriadenie novej škôlky
V bratislavskej Petržalke by mala v budúcnosti pribudnúť nová materská škola (MŠ), tentoraz v zóne Slnečnice. Jej kapacita by mala byť približne 70 detí.
viac
12.12.2022
Ministerstvo školstva vybuduje na Černyševského v Petržalke škôlku
Ministerstvo školstva vybuduje na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke novú materskú školu. Rekonštrukciou v objekte v jeho správe vzniknú štyri triedy a 76 miest. Potvrdil to rezort školstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %