Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
22.07.2022 03:20

DPB môže objednať prvé vodíkové autobusy, podpísal zmluvu o NFP


Ilustračná snímka: (tasr).


Dopravný podnik Bratislava (DPB) bude môcť objednať prvé štyri vodíkové autobusy. Umožní mu to zmluva o nenávratnom finančnom príspevku (NFP) z eurofondov, ktorú mestský dopravca uzatvoril s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.


Zmluvu následne uzavrie aj s dodávateľom, poľskou spoločnosťou Solaris Bus & Coach ako víťazom súťaže. Vozidlá by mohli začať premávať na jeseň 2023.

"Vodíková technológia prináša perspektívu do plánovania mestskej hromadnej dopravy v budúcnosti. V porovnaní s elektrobusmi je výhodou týchto vozidiel dlhší dojazd, ale aj rýchlejšie tankovanie. Bratislavský dopravný podnik bude už čoskoro priekopníkom v tejto technológii," skonštatoval predseda Predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Polovica vozidlového parku DPB je v súčasnosti nízkoemisná (elektrobusy, pohon CNG či autobusy spĺňajúce prísnu normu Euro 6). Dopravný podnik patrí na Slovensku a v Česku medzi lídrov z hľadiska počtu kilometrov pri využívaní elektrobusov. V porovnaní s nimi je však výhodou nových vodíkových autobusov vyšší dojazd či rýchle tankovanie. Autobus na vodík by mohol na jedno dotankovanie prejsť viac ako 350 kilometrov, čím by mal dokázať plnohodnotne nahradiť bežné autobusy v celodennej prevádzke.

Autobusy tvoria v súčasnosti vyše polovice výkonov mestskej dopravy v Bratislave. Mestský dopravca preto hľadá spôsoby, akými by znížil objem emisií a zároveň zefektívnil prevádzku. Čoskoro by mohol byť prvým dopravcom prevádzkujúcim flotilu vodíkových autobusov MHD na Slovensku.

Víťazný dodávateľ vodíkových autobusov, poľská spoločnosť Solaris Bus & Coach, vzišiel zo súťaže vyhodnotenej koncom minulého roka. Úspešným uchádzačom sa stal s cenou 24,4 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2020
Prvé autobusy MHD s doplnenou klimatizáciu sú už v premávke
V bratislavskej MHD sú v premávke prvé staršie kĺbové autobusy s doplnenou klimatizáciou. Namontovali ich zatiaľ do 36 vozidiel. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
24.06.2021
DPB chystá nákupy nových autobusov, električiek i hybridných trolejbusov
Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nakúpiť celkovo 150 nových autobusov, 40 električiek a 50 hybridných trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Niektoré vozidlá už má vo svojom vozidlovom parku, ďalšie sú objednané alebo na ich dodanie je vyhlásená súťaž.
viac
13.02.2023
DPB od pondelka celoplošne zaviedol zastávky na znamenie, niektoré linky zrušil
V hlavnom meste od pondelka zaviedol Dopravný podnik Bratislava (DPB) celoplošne zastávky na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú dopravu. Električiek sa to netýka. Upravil aj premávku vybraných liniek, niektoré aj zrušil.
viac
01.08.2023
V hlavnom meste začnú premávať prvé štyri vodíkové autobusy
Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý v hlavnom meste prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu (MHD), sa stal prvým dopravcom s flotilou vodíkových autobusov na Slovensku. Prvé štyri vodíkové autobusy začnú premávať v utorok (1. 8.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %