Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
19.04.2023 01:30

V Hladovke vybudovali priestory, aby mali Gorali kde tancovať a spievať


Snímka zdroj: (goral.hladovka.net).


Oravská obec Hladovka vybudovala nové priestory na nácvik folklórnych tanečných a speváckych zoskupení. Nachádzajú sa v budove tamojšej základnej školy. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.


Hladovka ležiaca na severnom slovensko-poľskom pomedzí má približne 1000 obyvateľov. Väčšinu z nich tvoria Gorali, ktorí stále aktívne rozprávajú goralským nárečím. Tradície dodnes udržiavajú aj vďaka tancu a spevu. "V obci však chýbali priestory, kde by mohli folklórne tanečné aj spevácke zoskupenia nacvičovať," povedal Šeliga. Napokon sa obec rozhodla, že ich postaví v budove školy.

"Na hornom poschodí nič nebolo, len podlahy a okná. Vybudovali sme dve miestnosti a sociálne zariadenia," priblížil starosta obce Hladovka Marián Brnušák. Dodal, že práve vďaka novým priestorom vzniklo miesto pre rozvoj folklóru aj tradícií.

V obci pôsobí detský folklórny súbor, ktorý má 76 rokov. "Tu si nacvičujú tancovanie, spievanie a hranie. Nacvičujú tu aj rôzne spevácke súbory, ako sú Horňanky, ale aj harmonikári. Schádza sa tu aj spolok Červený kríž, ale aj ľudia s telesným postihnutím," uviedol starosta obce.

Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka eurofondom a výzve, ktorú zverejnila MAS Orava. Obec naň získala takmer 32 000 eur. Zvyšných 8000 eur zaplatila z vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2022
Vynovenú expozíciu ľudového rezbárstva v Babíne otvoria 21. augusta
Vynovené expozičné priestory ľudového rezbárstva v oravskej obci Babín v okrese Námestovo otvoria v nedeľu 21. augusta. Nachádzajú sa v zrekonštruovaných vnútorných priestoroch bývalej školy.
viac
13.02.2023
MAS Orava vyhlási výzvy na podporu cestovného ruchu pre samosprávy
Miestna akčná skupina (MAS) Orava plánuje v tomto roku vyhlásiť výzvy pre samosprávy na podporu cestovného ruchu, rekreačnej a turistickej infraštruktúry.
viac
13.06.2023
V obci zrekonštruovali knižnicu
Oravská obec Chlebnice dala vynoviť budovu tamojšej knižnice, ktorú postavili v 30. rokoch 20. storočia. Z výzvy Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava na projekt získali takmer 27 000 eur. Vymenili krov, strešnú krytinu i schody. Informoval o tom manažér MAS Orava Ondrej Šeliga.
viac
29.06.2023
V Oravskom Podzámku vybudovali nové centrum sociálnych služieb
V obci Oravský Podzámok vybudovali Centrum sociálnych služieb svätého Jozefa. Vyžiadalo si to investíciu 800 000 eur, slúžiť bude od začiatku budúceho roka. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %