Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.06.2023 12:35

Bývalé letovisko Harmónia ožije dobovým piknikom, otvorí letnú sezónu


Modranský piknik, archívna snímka. Zdroj: (tasr).


Bývalé letovisko Harmónia v Modre v Pezinskom okrese ožije cez víkend opäť dobovým piknikom. Mesto ním v sobotu (24. 6.) otvorí letnú turistickú sezónu.


Pripravená bude dobová módna prehliadka, replika prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897, veterány, tanečné vystúpenia či tvorivé dielne pre deti.

"Vyvetrajte skrine a oblečte si niečo pekné tematické, zoberte si piknikové koše, ležadlá, deky. Kto má chuť, môže sa zapojiť do súťažnej dobovej módnej prehliadky a predviesť prvorepublikovú módu," pozýva riaditeľ Kultúrneho centra v Modre Ján Sklenár.

Na pikniku budú vystavené vozidlá z Veterán klubu Turčianske Teplice i historické traktory. Milovníkov histórie, jedla či vína poteší burza vinylových platní, pozeranie nemého filmu s klavírnym sprievodom, komentované prehliadky historických víl v Harmónii, lokálne gastro i modranské víno. Chýba nebude ani bábkové divadlo či hra na flašinet alebo verklík, ktorý navodí atmosféru rakúsko-uhorských miest, keď hracie skrinky na kolesách dotvárali veľkomestský charakter.

Atmosféru doplní charleston, swing, dixieland, traditional, ragtimejazz či populárne piesne 50. až 70. rokov. V rámci sprievodného programu pripravili organizátori aj skautské hry a tvorivé dielne. Rodiny s deťmi sa môžu naučiť niečo o lese, sledovať budú môcť umelca zachytávajúceho štetcom objekty a atmosféru na lúke Otčenáške či pozorovať hviezdy na nočnej oblohe s modranským observatóriom. Kyvadlovú dopravu a okružné jazdy po okolí zabezpečí vláčik Prešporáčik.

Letovisko Harmónia, niekdajšie vyhľadávané rekreačné miesto založené na sklonku 19. storočia, navštevovali "lufťáci" z celej strednej Európy. Najväčší rozvoj priniesla letovisku tzv. Belle Époque alebo krásne obdobie. Spojené s ním sú historické vily, tančiareň, reštaurácie, turistika či budovanie vyhliadok a rozhľadní. Neskôr pokračoval počas "zlatej éry", ako sa obdobie prvej polovice 20. storočia nazýva.

Podujatie organizuje Kultúrne centrum Modra v spolupráci s mestom Modra. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Leto v bratislavskom regióne je v plnom prúde!
Aj tento víkend budú mať návštevníci bratislavského regiónu možnosť užiť si letnú pohodu v spojení s kultúrou na rôznych podujatiach.
viac
07.05.2019
Modranský piknik oživí zlatú éru minulého storočia
Pomalá hudba šelakových platní či dobová módna prehliadka oživia éru minulého storočia. Stane sa tak na tradičnom Modranskom pikniku v sobotu 11. mája v letovisku Harmónia.
viac
02.10.2021
V Sade Janka Kráľa bude rekonštrukcia barokovej bitky v Prešporku
V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v sobotu uskutoční kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu.
viac
26.07.2023
Piknik na hrade oživí pánske kluby a dámske spolky 19. storočia
V areáli mestského hradného komplexu v Kremnici sa v sobotu (29. 7.) uskutoční tradičný letný piknik na hrade, ktorý Národná banka Slovenska (NBS) Múzeum mincí a medailí organizuje už vyše desaťročia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %