Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
29.09.2022 09:30

Obec plánuje zrekonštruovať malotriednu školu, chce si ju uchovať


Snímka zdroj: (Obec Kováčová).


V Kováčovej pri Zvolene chcú zrekonštruovať objekty malotriednej základnej školy a materskej školy. Na realizáciu svojho projektu, v ktorom sa počíta so znížením energetickej náročnosti budov, požiadali ešte v máji 2022 o nenávratný finančný príspevok (NFP) Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru.


"Projekt rieši najmä zníženie spotreby energie v objektoch základnej a materskej školy formou zateplenia obvodového plášťa a strechy, výmeny výplní otvorov, zmenu hlavného zdroja vykurovania na tepelné čerpadlo vzduch - voda a systému vykurovania. Tiež prípravu teplej vody v solárnych paneloch, nútený systém vetrania so spätným získavaním tepla a úsporné LED osvetlenie," uviedol starosta Ján Izrael.

Projekt je zameraný aj na dispozičné zmeny v interiéri, prístavbu kuchyne pre zväčšenie jej kapacity a výmenu rozvodov inštalácií. "To sú ale neoprávnené výdavky," pripomenul starosta. Podľa neho výška oprávnených výdavkov je 853 411 eur. "Momentálne je naša žiadosť v procese posudzovania," doplnil.

Aktuálne v obci pripravuje súkromný investor výstavbu polyfunkčného domu. "Tento investor v minulosti nadobudol do vlastníctva objekt bývalých predajní pri pošte na ulici Kúpeľnej. Objekt bol už medzičasom aj odstránený," uviedol Izrael. Obec podľa neho s investorom od začiatku komunikuje so zámerom vytvorenia nových vhodnejších a krajších priestorov pre prevádzku pošty v polyfunkčnom dome tak, aby starý objekt pošty mohli zbúrať.

"Spolupráca obce a investora spočíva v poskytnutí potrebných pozemkov obce v susedstve plánovaného objektu pre parkovacie miesta formou zmlúv o budúcej kúpnej zmluve a budúcej nájomnej zmluve," pokračoval. Zároveň samospráva vysporiadava aj pozemok pod súčasnou poštou a predajňou kúpnou zmluvou so Slovenským pozemkovým fondom. "V polyfunkčnom objekte by mali byť na prízemí komerčné prevádzky a pošta, na poschodí a v podkroví spolu šesť bytov," doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
16.10.2017
V Pliešovciach tento rok najviac investovali do obnovy vyše storočného úradu
Najväčšia investícia pliešovskej samosprávy v tomto roku smeruje do budovy obecného úradu. Na viac ako storočnej budove v týchto dňoch vrcholia práce, ktoré majú znížiť jej energetickú náročnosť. Obec na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov.
viac
04.03.2019
Mesto Senica rekonštruuje učebne za takmer 190-tis. eur
Mesto Senica začalo s modernizáciou odborných učební na Základnej škole s materskou školou na Ulici J. Mudrocha. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.
viac
12.06.2023
V Stropkove zmodernizovali učebne najmladšej školy za vyše 192 000 eur
Mesto Stropkov zrekonštruovalo viaceré odborné učebne a zabezpečilo nové učebné pomôcky v Základnej škole (ZŠ) na Konštantínovej ulici. Projekt bol financovaný zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %