Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
27.05.2022 09:30

P. Halabrín: Samosprávy sú riešiteľom 90 percent úloh v prospech ľudí a rodín


Na archívnej snímke primátor mesta Myjava Pavel Halabrín. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Myjava sa pripojilo k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Samosprávy sú riešiteľom a garantom 90 percent úloh a práve v prospech ľudí a rodín. Uviedol to primátor Myjavy Pavel Halabrín.


Ako doplnil, samosprávy zabezpečujú takmer všetko, čo ľudia potrebujú a denne sa musia i obyvateľom zodpovedať. "Terajší prístup vlády k samospráve, arogancia a ignorovanie obcí a miest zo strany členov vlády, porušovanie ústavy pri financovaní úloh, ktoré štát dáva, legislatívne riešenia bez komunikácie s tými, ktorých sa to týka. Robím v samospráve 31 rokov, ale toto som ešte nezažil. Potvrdzuje to len absolútne nepochopenie a neschopnosť terajšej vládnej zostavy," uviedol primátor mesta.

"Vyjadrenia Igora Matoviča, že samospráva kolaborovala s Ficom a Pellegrinim a vykrádala špajzy rodinám, hovoria o strate súdnosti. Je mi ľúto, že terajší členovia vlády a poslanci Národnej rady SR takto vystupujú. Je to absolútne popieranie princípov partnerstva a spolupráce," povedal Halabrín.

"Nie je pravda, že samosprávy budú mať menej peňazí, ako majú v súčasnosti. Napriek prijatiu balíka pomoci rodinám samosprávy v tomto i v ďalšom roku budú mať viac," vyhlásil minister financií Igor Matovič. Zároveň tvrdí, že štát pomôže každej samospráve, ktorá by sa mala dostať do problémov pre vysoké ceny energií. Je však podľa neho potrebné porovnávať samosprávy medzi sebou, ktorá koľko míňa na vlastnú "obživu". "Poctivým samosprávam určite podáme pomocnú ruku, a to rôznymi spôsobmi," podotkol minister.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
21.05.2022
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti, ku ktorej ich vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov samospráv, ale aj na dlhodobý prístup štátu voči mestám a obciam.
viac
24.05.2022
KSK podporuje aktivity ZMOS-u, do štrajku sa však priamo nezapája
Košický samosprávny kraj (KSK) podporuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v jeho aktivitách v súvislosti so štrajkovou pohotovosťou, do štrajku sa však priamo nezapája. O téme plánuje rokovať na stretnutí Združenia samosprávnych krajov SK 8. Uviedla to hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
04.06.2022
Samosprávne kraje sú pripravené pripojiť sa k štrajkovej pohotovosti ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger a ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák sa zúčastnili na zasadnutí Združenia samosprávnych krajov (SK8) v Kremnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %