Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.05.2022 08:25

I. Matovič: Samosprávam nezoberieme ani euro


Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič. Snímka zdroj: (tasr).


Samosprávy budú mať aj budúci rok k dispozícii rovnaké príjmy ako v tomto roku.


Na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády to v súvislosti s výzvou Únie miest Slovenska (ÚMS), týkajúcej sa zdrojov na financovanie prorodinnej politiky, uviedol podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič. Kroky vlády podľa neho však smerujú k tomu, že „mať 100 eur v rodinnom rozpočte je lepšie a bezpečnejšie ako 100 eur v kasičke primátora“.

"Samosprávam garantujeme rovnaký príjem ako tento rok," zdôraznil v súvislosti s ponosami ÚMS, že mestá zo svojich zdrojov budú musieť výrazne prispieť na opatrenia zmierňujúce dosah zdražovania. Z tohto dôvodu budú musieť alebo krátiť a obmedzovať služby pre svojich obyvateľov, alebo výrazne zvýšiť poplatky a miestne dane.

Matovič však tvrdí, že rozpočty samospráv nebudú môcť rátať len s nárastom podielových daní, a to v nasledujúcich dvoch rokoch. Dôvodí, že v predchádzajúcom období príjmy samospráv zo zvýšených výnosov z daní fyzických osôb narástli oveľa výraznejšie ako príjmy ľudí. "Chceme zastaviť to, že peniaze, ktoré mali skončiť v rodinách, skončili v rozpočtoch miest a obcí," povedal Matovič. K tejto téme avizuje samostatnú tlačovú konferenciu.

Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) upozornil, že ešte nie je jasná a známa finálna verzia návrhu a financovania opatrení.  "V tejto súčasnej forme sú sťažnosti samospráv opodstatnené,“ mieni.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak mieni, že náklady na zmiernenie zvýšených nákladov spôsobených zdražovaním, by mali znášať svojím dielom štát i samosprávy.

ÚMS na stredajšej tlačovej konferencii upozornila, že opatrenia na zmiernenie dosahu zdražovania bude financované z veľkej časti aj z rozpočtov miest a obcí. Samosprávy to prinúti krátiť služby a zvyšovať dane, čo bude znamenať, že v konečnom dôsledku k pomoci občanom nepríde. Únia tiež upozorňuje, že argument zvýšených podielových daní neobstojí, pretože zvýšený výnos nepokrýva vyššie náklady pri rozšírení povinností samospráv. ÚMS preto vyzýva, aby vláda a rezorty našli potrebné prostriedky na prorodinnú politiku vo svojich rezervách. Zároveň požiadali, aby sa centrálna moc správala k samosprávam ako k partnerom, nie ako k podriadenému subjektu, ktorý má len vykonávať príkazy.

Vláda chce na pomoc ľuďom v súvislosti so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. Na konkrétne opatrenia premietnuté do nariadení vlády a zákonov sa ešte čaká. Vláda avizovala, že zvýšené výdavky štátu na pomoc ľuďom so zdražovaním by malo z podstatnej časti zaplatiť zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
BBSK odporúča otvoriť stredné školy len na odovzdanie kníh a vysvedčení
Banskobystrický samosprávny kraj zaslal riaditeľkám a riaditeľom stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti usmernenie, v ktorom odporúča ich otvorenie 29. a 30. júna. Internáty ani školské jedálne uvádzať do prevádzky neodporúča.
viac
01.10.2020
M. Kaliňák: Vývoj dospel k nahradeniu regionálnych opatrení plošnými
Prijímanie celoplošných opatrení síce môže pôsobiť v regiónoch, kde je epidemiologická situácia momentálne priaznivá, ako nevhodné, no pri uvedomení si mobility ľudí a vývoja epidemiologickej situácie je to zrejme jediná možnosť, ako získať kontrolu nad blízkou budúcnosťou.
viac
16.11.2021
ÚMS je sklamaná z Daňovej revolúcie
Únia miest Slovenska (ÚMS) je sklamaná z prístupu centrálnej vlády ku kľúčovým reformám, ktoré sa priamo dotýkajú kvality života obyvateliek a obyvateľov Slovenska.
viac
05.05.2022
ÚMS: Prostriedky na zníženie dosahu zdražovania nemôžu ísť na úkor samospráv
Samosprávy podporujú prorodinnú politiku štátu, upozorňujú však, že jej opatrenia nemôžu ísť na úkor financií, ktoré majú mestá a obce na zabezpečenie služieb svojim obyvateľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %