Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
29.07.2022 07:45

Kraj realizuje investičné akcie za 1,6 milióna eur na štyroch školách


Ilustračná snímka.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) aktuálne z vlastných zdrojov realizuje štyri investičné akcie za 1,6 milióna eur na stredných školách v Prešove, Levoči, Kežmarku i vo Svidníku.


Ide prevažne o rekonštrukčné práce. Pokračuje tiež v projektoch spolufinancovaných z európskych zdrojov v rámci iniciatívy Catching-up Regions na školách v Medzilaborciach, Starej Ľubovni a Kežmarku v celkovej výške 13,5 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Dva zo štyroch investičných zámerov, a to na Gymnáziu Pavla Országha Hviezdoslava v Kežmarku a v Spojenej škole Masarykova Prešov, by mali byť ukončené už v septembri tohto roku, ďalšie, konkrétne na Gymnáziu Janka Francisciho-Rimavského v Levoči a Strednej odbornej škole polytechnickej a služieb armádneho generála Ludvíka Svobodu vo Svidníku, do konca tohto roka," konkretizoval predseda PSK Milan Majerský.

Rozpočet PSK je pre oblasť vzdelávania v aktuálnom roku 2022 stanovený na takmer 6 miliónov eur. Investičné akcie sú napríklad zamerané na materiálne, technické a informačné zabezpečenie dielní a učební, taktiež na rekonštrukčné práce školských objektov v podobe opráv striech, vykurovacej sústavy, oplotenia, ako aj na modernizáciu a dovybavenie kuchýň či vybudovanie internetovej siete a podobne.

Kraj si v oblasti vzdelávania vypomáha aj zdrojmi z eurofondov. "V realizácii sú viaceré veľké projekty aktuálne pre tri krajské školy v rámci iniciatívy Catching-up Regions spolufinancované z prostriedkov Európskej únie z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), a to v predpokladanom rozpočte približne 13,5 milióna eur. Vnímame to ako významný pokrok, ktorý smeruje k zvyšovaniu kvality odborného vzdelávania v našom kraji," povedal Majerský.

Celkovo v rámci iniciatívy Catching-up Regions schválili 11 investičných projektov pre päť stredných odborných škôl v PSK, ktoré sú spolufinancované z eurofondov (IROP) v celkovej výške 32,9 milióna eur. Okrem spomínaných škôl v Medzilaborciach, Kežmarku a Starej Ľubovni čakajú rekonštrukčné a stavebné práce už najbližšiu jeseň aj Strednú odbornú školu elektrotechnickú v Poprade-Matejovciach, elokované pracovisko Spojenej školy v Starej Ľubovni v obci Lomnička a Spojenú školu na Ulici Ľ. Podjavorinskej v Prešove.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
21.10.2020
Krajskí poslanci schválili piatu zmenu rozpočtu
V poradí piatu zmenu rozpočtu schválili na pondelkovom (19. 10.) rokovaní prešovskí krajskí poslanci.
viac
30.12.2020
V BSK zvýšia počet miest v škôlkach, pribudne i cyklistická infraštruktúra
V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa zvýši kapacita predškolských zariadení, v Bernolákove pribudne 94 a v Stupave 92 nových miest pre deti v škôlke.
viac
07.05.2021
PSK zmodernizuje vďaka eurofondom ďalšie úseky ciest
Poplátané cesty pod Tatrami a v okrese Levoča a Kežmarok nahradí nový koberec. Prešovský samosprávny kraj pokračuje po zimnej údržbe v rekonštrukciách ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %