Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
19.10.2022 01:30

Obec Zádiel vyhlásila verejnú súťaž na múzeum,pribudnúť má aj informačné centrum


Snímka zdroj: (obeczadiel,sk).


Obec Zádiel v okrese Košice-okolie vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk na zákazku s názvom Múzeum Slovenského krasu - Zádielska tiesňava. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).


Ako potvrdila výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KOCR KRT) Lenka Vargová Jurková, vzniknúť tu má múzeum a informačné centrum.

O zámere informovala KOCR ešte vlani v auguste. Nová atrakcia v Zádielskej doline mala byť pre návštevníkov k dispozícii od uplynulej jari. "Časový posun bol spôsobený navýšením nákladov na stavebné práce z dôvodu inflácie a aktualizácie rozpočtu v súlade s platnými cenami. Návštevnícke centrum by malo byť spustené v najbližšej letnej sezóne, teda v lete 2023," uviedla.

Obec tento mesiac vyhlásila verejnú súťaž na rekonštrukciu objektu so súpisným číslom 25, ktorý je od parkoviska pri vstupe do doliny vzdialený zhruba 350 metrov. "V muzeálnej časti budú vystavené rôzne pamiatky o obci, rastliny a živočíchy charakteristické pre Zádiel a jeho okolie. Cieľom informačného centra bude komunikácia relevantných informácií návštevníkom o turistických možnostiach v okolí Zádielskej doliny. Pomocou plánovanej investície vznikne v obci Zádiel vhodná vstupná brána do Zádielskej doliny," povedala s tým, že očakávajú aj nárast počtu návštevníkov.

Rekonštrukciu budovy ako aj samotné informačné centrum podľa jej slov zastrešuje obec, ktorá je partnerom projektu cezhraničnej spolupráce v programe Interreg Slovensko-Maďarsko. "Výška príspevkov v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja je 233 206 eur, ale reálne výdavky z dôvodu inflácie a navýšenia cien sú vyššie," dodala Vargová Jurková.

Celková predpokladaná hodnota uvedenej zákazky je necelých 293 000 eur bez DPH. Lehotu na predkladanie ponúk aktuálne predĺžili do 28. októbra. Práce majú byť hotové do ôsmich mesiacov od prevzatia staveniska zhotoviteľom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Biskupstvo chce otvoriť objekt služieb pre turistov tesne pred Vianocami
Nový objekt služieb pre turistov na Nitrianskom hrade by mal byť otvorený tesne pred tohtoročnými Vianocami. Podľa hovorcu Biskupstva Nitra Miroslava Lyka je objekt skolaudovaný, stále však chýba časť gastro technológie. Práve to je dôvodom, prečo sa otvorenie objektu služieb posunulo o pol roka.
viac
04.06.2020
V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum
Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
04.08.2023
Práce na budúcom múzeu s informačným centrom pokračujú
Práce na budúcom Múzeu Slovenského Krasu - Zádielska Tiesňava pokračujú podľa plánu. Hotové by mali byť v najbližších týždňoch. Povedal to starosta obce Attila Nehoda.
viac
19.08.2023
Hnúšťa získalo vyše 130-tis. eur na vybavenie interiéru Petrivaldského vily
V zrekonštruovanom historickom objekte plánuje samospráva zriadiť turistické informačné centrum a historicko-literárne múzeum. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %