Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
08.12.2021 08:35

Poslanci B. Bystrice schválili rozpočet v objeme zhruba 97 miliónov eur


Banská Bystrica.


Banskobystrickí mestskí poslanci schválili v utorok vyrovnaný rozpočet mesta, ktorý v roku 2022 počíta so sumou v objeme 97 miliónov eur.


Jeho súčasťou sú legislatívne a zmluvné povinnosti, ktoré sú zabezpečené i napriek zdražovaniu elektrickej energie, inflácii či novým legislatívnym povinnostiam. Mesto vstupuje do prípravy na realizáciu najväčších investícií za posledných 30 rokov.

„V tomto roku bola pre nás počas boja s druhou a treťou vlnou pandémie veľmi dôležitá udržateľnosť vitálnych funkcií mesta, čo sa nám aj podarilo vďaka dobrému hospodáreniu z minulých rokov. Práve preto sme mohli venovať veľkú energiu realizácii plánovaných investícií. V roku 2022 nás čaká realizácia mnohých projektov, ktoré budú financované z rozpočtu, ale aj z európskych zdrojov,“ konštatoval na zasadnutí mestského zastupiteľstva primátor Ján Nosko.

Medzi ne patrí plán udržateľnej mobility mesta, cyklomost v Radvani ponad cestu R1, výstavba cyklotrás, rekonštrukcia zastávok MHD, modernizácia svetelnej signalizácie na hlavnom cestnom ťahu popri Hrone, odkúpenie domu kultúry, projekty v rámci reakcie na zmenu klímy či rekonštrukcia škôlky na Šalgotarjánskej ulici, vybavenie odborných učební v základných školách, vnútrobloky Tatranská - Sitnianska a Tulská, ale i výstavba nájomných bytov na Ďumbierskej ulici.

„V roku 2022 budeme pokračovať prípravou projektovej dokumentácie, ktorú opätovne prerokujeme s obyvateľmi. Dôležitými sú aj plánované revitalizácie mestského parku a parku Radvanských, ako i príprava komplexnej rekonštrukcie Námestia slobody,“ reagoval Nosko.

Samospráva v rozpočte plánuje investície do základnej infraštruktúry vrátane parkovacej politiky, rekonštrukcie chodníkov či športovísk. Plánuje zrealizovať výstavbu dvoch kruhových objazdov pri mestskom parku a v križovatke pri Medenom hámri.

„Úroveň zadlženia mesta dovoľuje čerpanie výhodných úverov s najnižšími úrokovými sadzbami. Zároveň sa pripravuje na nové programové obdobie s výhľadom možnosti získania najväčšieho objemu externých zdrojov takmer v sume 60 miliónov eur. To však podmieňuje veľké investície do projektovej prípravy či spolufinancovania, pričom aktuálne kalkulujeme s úverovým objemom vo výške 16 miliónov eur,“ zdôraznila Zuzana Detková poverená vedením ekonomického odboru magistrátu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
16.02.2022
Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur
Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.
viac
07.03.2022
Návrhy na ďalší participatívny rozpočet mesto prijíma do 30. júna
Participatívny rozpočet, ktorý je už osem rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. Ľudia môžu svoje návrhy na prerozdelenie vyčlenených financií z mestského rozpočtu odovzdať do 30. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %