Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.03.2022 03:20

Mesto Košice uspelo so zelenými projektmi za 2,4 milióna eur


Ilustračná snímka.


Mesto Košice získalo 2,3 milióna eur z eurofondov na investície do budovania zelenej infraštruktúry.


Celkovo štyri schválené žiadosti o nenávratný finančný príspevok na budovanie zelených striech, dažďových záhrad, revitalizáciu parkov a obnovu vnútroblokov na sídliskách bude z vlastných zdrojov spolufinancovať sumou ďalších zhruba 120 000 eur.

Hlavným cieľom podporených projektov je prispôsobiť mestské prostredie zmene klímy, zlepšiť ovzdušie, skvalitniť život obyvateľov a návštevníkov mesta či zatraktívniť vybrané lokality.

Nevyužívaný priestor na Čínskej ulici na Sídlisku Ťahanovce sa má zmeniť na oddychovú zónu. „V pláne sú parkové úpravy, záhony, lavičky, herné prvky aj drobná architektúra. Tú budú tvoriť vynovené schodiská spojené gabionovými múrikmi, ktoré poskytnú aj možnosť na sedenie. K dispozícii bude bezbariérový prístup, vymení sa aj nevyhovujúce verejné osvetlenie,“ uvádza mesto.

Na Sídlisku KVP je naplánovaná regenerácia vnútrobloku Jasuschova - Bauerova. Hlavným zámerom je oživiť a zatraktívniť tento priestor a vytvoriť celoročnú oddychovú zónu s dôrazom na voľnočasové aktivity detí a rekreačný šport.

Zmenou má prejsť aj vnútroblokový priestor ulíc Turgenevova a Lomonosovova v mestskej časti Juh. Okrem iného pribudnú nové dreviny, dažďové záhony, komunitná záhrada či detské ihriská a športoviská.      Celková výška investície na regeneráciu uvedených  vnútroblokov v troch mestských častiach predstavuje približne 1,2 milióna eur.

Zelenší bude po novom aj magistrát. „Na budovu sa nainštalujú zelené strechy, schody a stena, ktoré majú vodozádržnú funkciu. Budú zachytávať dažďovú vodu, zabránia jej odtoku do kanalizácie, čím sa zlepší kvalita ovzdušia. Projekt počíta aj so sadovými úpravami a rozšírením zelene,“ informuje mesto s tým, že celkové náklady na tento projekt predstavujú viac ako 578.000 eur.

Investícia vo výške 510 000 eur má smerovať do areálu Materskej školy Kalinovská v mestskej časti Dargovských hrdinov. V areáli vzniknú tri dažďové záhrady, ktoré budú mať aj edukačnú funkciu. Zrevitalizuje sa zeleň, nepriepustné plochy sa vymenia za priepustné a pribudnú tiež vegetačné plochy na strechách materskej školy.

Na takzvanej Furči okrem toho zrevitalizujú aj park na Lidickom námestí približne za 157 000 eur, projekt počíta aj so zriadením kynologického ihriska na tréning psov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2018
Košice žiadajú od rezortu financií pôžičku na vykrytie nákladov na projekt MET
Európska komisia zmenila pravidlá, Košice a Bratislava potrebujú vykryť výpadok DPH.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
21.05.2021
Vnútroblok na Luhoch zrekonštruujú za viac ako 270 000 eur
Samospráva Partizánskeho zabezpečí revitalizáciu vnútrobloku na sídlisku Luhy. Investičná akcia za viac ako 270 000 eur počíta s obnovou drevín, stavebnými úpravami komunikačnej siete, prvkami urbanistického dizajnu, ako i výmenou vonkajšieho osvetlenia.
viac
10.08.2022
Vnútrobloky na štyroch sídliskách zrevitalizujú
Viac zelene a pestrejšie možnosti na trávenie voľného času majú po obnove priniesť v súčasnosti zanedbané verejné priestranstvá a vnútrobloky v košických mestských častiach (MČ) Dargovských hrdinov, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce a Juh. Revitalizáciou má prejsť aj budova magistrátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %