Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
23.03.2022 01:30

J.Viskupič presadzoval na Kohéznom fóre v Bruseli viac eurofondov pre kraj


Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.


Rokovaniu 8. Kohézneho fóra, ktoré sa uskutočnilo 17. a 18. marca v Bruseli, dominovala téma eurofondovej pomoci pre štáty, do ktorých prichádzajú utečenci z Ukrajiny, ako aj efektívne čerpanie európskych zdrojov na obnovu po koronakríze.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) na ňom zastupoval predseda Jozef Viskupič.

"Do Bruselu som cestoval s dvoma cieľmi, ktorých naplnenie je našou dlhodobou prioritou. Presadzujeme decentralizáciu riadenia eurofondov tak, aby rada partnerstva na regionálnej úrovni rozhodovala o väčšom balíku financií. Na rozdiel od nášho ministerstva regionálneho rozvoja sme v tomto našli spoločnú reč s Európskou komisiou. Už dlhší čas intenzívne bojujeme za vyššiu alokáciu eurofondov v novom programovom období pre Trnavský kraj, keďže aktuálna metodika rozdeľovania zdrojov nezohľadňuje všetky potreby obyvateľov," povedal Viskupič po návrate.

V rámci návštevy sa stretol aj so slovenským veľvyslancom v Belgicku Petrom Kormúthom a navštívil zastúpenie TTSK v Bruseli. "Diskutovali sme aj o aktivitách na podporu cestovného ruchu. Verím, že získame zaujímavé príležitosti prepojenia nášho letiska v Piešťanoch s niektorým z veľkých belgických letísk," uviedol Viskupič.

TTSK sa zapája do diania na európskej scéne prostredníctvom svojho zastúpenia. Podpredseda TTSK József Berényi zastupuje kraj v Európskom výbore regiónov i v medziregionálnej skupine pre automobilový priemysel a Karpatskej skupine. TTSK je členom Združenia pre súdržnosť (Cohesion Alliance) a podieľa sa na vytváraní Združenia automobilových regiónov s cieľom transformácie automobilového priemyslu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
Poslanci TTSK budú schvaľovať politiku života bez odpadu
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú na najbližšom zasadnutí schvaľovať zámer uplatňovať politiku života bez odpadu pri používaní plastov, respektíve sa snažiť o ich čo najširšie opätovné využitie. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
23.12.2021
J. Viskupič by chcel mimoriadnu eurofondovú kompenzáciu pre Trnavský kraj
Zmenené parametre, ktoré nastavilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pre nové programové obdobie rokov 2021 až 2027 na čerpanie zdrojov z eurofondov, znevýhodňujú podľa Jozefa Viskupiča Trnavský samosprávny kraj (TTSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %