Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.07.2022 04:15

Polovica vstupov do škôl je bezbariérová, MŠVVaŠ vyhlási výzvu z plánu obnovy


Ilustračná snímka.


Iba polovica vstupov do škôl a štvrtina sociálnych zariadení v školských zariadeniach je bezbariérová. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripravuje počas augusta zverejnenie výzvy na debarierizáciu školského prostredia.


"Inkluzívne vzdelávanie znamená vzdelávanie pre všetky deti bez rozdielu. A je aj o tom, aby si deti alebo mladí ľudia nemuseli vybrať školu podľa počtu schodov, ale podľa svojich schopností a daností," povedala štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová. Poukázala na to, že bezbariérové prostredie je jednou zo základných podmienok inkluzívneho vzdelávania.

Zhruba jedna tretina vstupných dverí do škôl je bezbariérová. Práve preto, lebo nie vo všetkých školách sú bezbariérové vstupy, sociálne zariadenia či dvere, je pobyt v škole pre niektorých žiakov podľa Síthovej komplikovaný. Štátna tajomníčka ozrejmila, že za posledný rok pracovali s tímom expertov a odborníkov s manuálom, ako odstraňovať jednotlivé bariéry.

Výzva na odstraňovanie bariér, ktorú plánuje rezort školstva zverejniť, bude zameraná na stredné školy. Financovaná bude z Plánu obnovy a odolnosti SR. Podľa indikatívneho harmonogramu vyhlasovania výziev/priamych vyzvaní v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR zverejneného na webe rezortu školstva má byť na tento zámer vyčlenených 27 172 677 eur. "Debarierizácia materských a základných škôl bude súčasťou v novom programovom období v rámci európskych štrukturálnych fondov," ozrejmila Síthová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2021
Modelová škola ako inšpirácia pre inovácie vo vzdelávaní
Inšpiratívna a moderná. Taká má byť modelová škola, ktorá je jedným z projektov ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga.
viac
16.12.2021
ÚMS diskutovala s premiérom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy
Únia miest Slovenska (ÚMS)  prijala pozvanie na diskusiu  s premiérom Eduardom Hegerom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy.
viac
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
02.11.2022
Rezort školstva vyčlenil na projekt Zdravie a bezpečnosť v školách 30 000 eur
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vyčlenilo finančné prostriedky na rozvojový projekt Zdravie a bezpečnosť v školách 2022 vo výške 30 000 eur. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %