Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.12.2021 02:25

V Revúcej vzniká Rozprávková putovačka


Na snímke postava Olejkára na Námestí slobody v Revúcej. Snímka zdroj: (tasr).


V meste Revúca vzniká tematická trasa cestovného ruchu s názvom Rozprávková putovačka. Jej súčasťou budú umelecké inštalácie súvisiace najmä s literárnymi dielami Samuela a Gustáva Reussovcov či Pavla Dobšinského.


Na verejných priestranstvách už pribudli prvé tri diela, rovnaký počet samospráva doplní opäť na jar. Uviedla to riaditeľka mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Revúcej Karin Kilíková.

Prvými dielami Rozprávkovej putovačky sú postava Olejkára, teleskop a strom z dielne umeleckej kováčky Andrey Ďurčovej. Kovové rozprávkové inštalácie sú umiestnené na Námestí slobody, za budovou mestského úradu a v Múzeu Prvého slovenského gymnázia.

"Máme už hotové ďalšie tri rozprávkové diela. Inštalované by mali byť v apríli, keď by sme chceli urobiť aj slávnostné otvorenie tejto tematickej trasy. Dovtedy by sme k nej mali dokončiť aj interaktívnu hru," prezradila Kilíková.

V rozširovaní tematickej trasy o ďalšie inštalácie chce samospráva pokračovať aj v budúcnosti. Cieľom projektu Rozprávkovej putovačky je nadviazať na odkaz známych rozprávkarov a propagáciou lokalít súvisiacich s ich tvorbou podporiť cestovný ruch v Revúcej i v celom regióne.

Realizáciu prvých umeleckých diel finančne podporili Banskobystrický samosprávny kraj a Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Festival svetla rozžiari kraj
V sobotu sa bratislavské ulice opäť ponoria do žiare svetiel, ktorú prinesie už druhý ročník umeleckého podujatia Biela noc.
viac
20.04.2017
Múzeum Prvého slovenského gymnázia otvoria budúci týždeň
Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG) v Revúcej, ktorého budova i zbierky boli v lete minulého roka poškodené prívalovou vodou po intenzívnych zrážkach, otvoria po rekonštrukcii v pondelok 24. apríla. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Diana Lamperová.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
26.10.2021
Titul Mesto kultúry 2022 získala Revúca
Mestom kultúry 2022 bude Revúca. V grantovom programe Fondu na podporu umenia (FPU) o tom v pondelok (25. 10.) rozhodla hodnotiaca komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %