Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.08.2022 08:50

Petržalka vyzvala vlastníkov ďalších terás, aby riešili ich stav


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Stavebný úrad v bratislavskej Petržalke zaslal výzvy vlastníkom ďalších pochôdznych terás. Vykonať majú bezpečnostné opatrenia v miestach nad garážami, ktoré vykazujú statické porušenie a hrozí ich spadnutie.


Urobiť tak majú do konca augusta, respektíve do konca septembra. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.       

Obhliadky na predmetných pochôdznych terasách vykonala mestská časť na základe podnetov od občanov. "Petržalský stavebný úrad ako orgán štátneho stavebného dohľadu nedávno zaslal výzvy vlastníkom terasy v úseku Blagoevova 2-24, Gessayova 47 a Znievska 1-11," spresnila Halašková.       

V prípade Blagoevovej bolo zistené statické porušenie na niektorých miestach stavby, obnaženosť časti výstuže a kotviacich prvkov, čím hrozí jej pád. Zistená bola tiež poškodená pochôdzna vrstva terasy. V prípade Gessayovej bolo zistené statické porušenie časti zábradlia terasy a jeho posunutie v časti atiky a kotviacich prvkov. V prípade Znievskej sú problémom časti zábradlí schodísk, ktoré vykazujú koróziou poškodené kotvenia. Poškodená je tiež nášľapná vrstva schodísk, pričom je miestami obnažená oceľová výstuž.       

Samospráva ubezpečuje, že venuje pozornosť úsekom terás či terasám, ktoré sú v jej správe. Opravy z jej strany sa týkajú napríklad terasy na Rovniankovej 16 a či schodiska na Beňadickej 5-7. "Toto schodiskové rameno je na rozhraní objektu, ktorý máme v správe, preto sa podieľame na oprave schodiska, ktoré je dlhodobo v havarijnom stave," poznamenala Halašková. Naplánovaná je tiež oprava fasády terasy na Rovniankovej 14 a 16 či schodov na terasu na Fedinovej 2.       

Pracovníci referátu investičných činností mestskej časti vykonávajú podľa hovorkyne pravidelnú obhliadku úsekov terás spravovaných mestskou časťou. Na základe pasportu vyhodnocujú ich technický stav a dôležitosť opráv. "Rovnako v prípade potreby v spolupráci so stavebným úradom vykonávajú obhliadky terás, ktoré naša mestská časť nevlastní," dodala Halašková.       

Na území mestskej časti sa už v minulosti objavili problémy s terasami, ktorých nie je vlastníkom ani správcom. Na Holíčskej ulici sa zrútil betónový múr, na Rovniankovej ulici zistili výrazné statické narušenie a na Beňadickej spadla časť zábradlia schodiska.    

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petržalka odvezie nadrozmerný odpad opäť bezplatne
Deväťdesiat veľkokapacitných kontajnerov rozmiestni opäť petržalská samospráva bezplatne na rôznych miestach podľa naplánovaného harmonogramu. Kontajnery sú určené na nadrozmerný odpad ako sú veľké kusy nábytku, stoly, stoličky, matrace.
viac
18.01.2021
Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur.
viac
19.01.2022
Bratislava aj v tomto roku podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur. Žiadosť o dotáciu môžu záujemcovia podať do konca marca. Bratislavská samospráva o tom informuje na svojom webe.
viac
03.11.2023
Na miestnom úrade v Petržalke používajú pri vstupe kiosk a turnikety
Na miestnom úrade v bratislavskej Petržalke sa od štvrtka pri vstupe používa digitálny kiosk a turnikety. Návštevníci sa tak majú rýchlejšie zorientovať. TASR o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %