Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
18.05.2022 02:25

Krajina Podpoľania stráca svoj typický ráz, tvrdia ochranári prírody


Podpoľanie.


Krajina Podpoľania stráca svoj typický ráz, tvrdí to Správa Chránenej krajinnej oblasti – Biosférická rezervácia Poľana. V stanovisku, ktoré poskytla Miriam Turayová zo správy, informujú, že na krajinu je vyvíjaný neudržateľný tlak.


Ako dodáva, políčka i rozptýlené laznícke osídlenie pomaly a nenápadne miznú. Pripomína, že krajina znáša požiadavky ľudí a mení sa pod ťarchou množstva zásahov. Podľa nej sem patria rodinné bungalovové domy, škandinávske drevenice a aj ázijské jurty v strede úrodných polí. "Osobné záujmy jednotlivcov prevyšujú nad verejným záujmom a veľakrát aj nad zákonom," zhrnula.

Poznamenala tiež, že pre súčasnú situáciu zvolala správa stretnutie odborníkov v oblasti územného plánovania regiónu Podpoľania. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia z Ministerstva životného prostredia SR, Banskobystrického samosprávneho kraja i riaditeľstva Štátnej ochrany prírody SR. Účasť mali aj Slovenská agentúra životného prostredia, stavebné úrady i samosprávy. "Otvorená diskusia sa venovala téme tvorby krajiny v 21. storočí, ekologickým aspektom územného plánovania a legislatíve," podotkla.

Turayová zdôraznila, že konkrétne riešenia je možné uskutočniť už aj v súčasnosti. "Prísnejšie a podrobnejšie skúmať kumulatívne vplyvy na krajinu, ktoré zohľadňujú globálny dosah i lokálne vzťahy," konštatovala a doplnila, že územné plány treba pripravovať s dlhodobou perspektívou a chrániť tradičný vzhľad krajiny. Brať na zreteľ je tiež potrebné najmä zákony prírody, rešpektovanie záplavových území, zosuvy i klimatickú zmenu. "Rešpektovať treba aj miesta na oddych a rekreáciu, plochy na hospodárenie, ako aj kultúrno-spoločenské tradície a históriu regiónu," ukončila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.09.2020
Šakal zlatý nie je na Slovensku "exotikou"
Šakal zlatý už nie je na území Slovenska exotickým druhom. Tvrdia to ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat na základe záberov z fotopascí nainštalovaných v území senianskej depresie v okresoch Michalovce a Sobrance.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
24.08.2021
ZMOS žiada stiahnuť zákon o ochrane prírody a krajiny z rokovania parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska ZMOS odmieta návrh zákona o ochrane prírody a krajiny ako celok a navrhuje návrh zákona stiahnuť z rokovania NR SR.
viac
20.01.2022
V Malých Karpatoch vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica
V Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty vznikne od 1. februára prírodná rezervácia Vydrica. Výmera Vydrice bude 483 hektárov. Jej vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %