Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.09.2022 08:25

Obec otvorila novú materskú školu, jej kapacita je pre 160 detí


Snímka zdroj: (tasr).


Obec Zborov otvorila v pondelok novú materskú školu. Poskytne dostatočnú kapacitu pre všetkých predškolákov v obci.


Slávnostného otvorenia sa zúčastnili splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero a starosta Zborova Ján Šurkala. Informoval o tom Michal Šľachta z Kancelária splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

"Zborov patrí medzi dobré príklady obcí, kde pôsobí funkčný inkluzívny tím zložený z pedagogického, rodičovského asistenta a sociálneho pedagóga. Vďaka nemu sa zabezpečila aj vzorová práca s rodinou. Inkluzívne tímy sú realizované prostredníctvom národného projektu Podpora predprimárneho vzdelávania detí z marginalizovaných rómskych komunít, ktorý koordinuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity," povedal Hero. Nové priestory materskej školy, inkluzívne vzdelávanie a odborná starostlivosť venovaná deťom pochádzajúcim zo sociálne znevýhodneného prostredia sú podľa jeho slov prínosom pre komplexný rozvoj detí.

Obec postavila materskú školu prostredníctvom výzvy zameranej na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít, je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jej vyhlasovateľom bolo Ministerstvo vnútra SR.

Na výstavbu obec získala nenávratný finančný príspevok vo výške 1,7 milióna eur. V novej budove materskej školy sa bude môcť vzdelávať až 160 detí, v starých priestoroch bola vytvorená kapacita len pre 85 škôlkarov. V tomto školskom roku nastupuje do materskej školy spolu 105 detí v šiestich triedach, dve ostávajú v zálohe. Budovu postavil obecný sociálny podnik, v rámci ktorého sú zamestnaní aj obyvatelia miestnej rómskej komunity.

"Obec chce týmto dosiahnuť inklúziu, ale aj zjednodušiť a zefektívniť nábeh a dochádzku detí z rómskej komunity do riadneho školského prostredia. Za dôležitý faktor považujme, že v Zborove rozvíjajú činnosť aj Omamy, ktoré pracujú s najmenšími deťmi narodenými do chudoby a pripravujú ich na dobrý štart v materskej a následne v základnej škole," uviedol starosta obce Zborov.

Ako dodal, zlepšovanie podmienok života Rómov, či už v oblasti bývania alebo vzdelávania, má dosah na životnú úroveň celej obce.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Mestu záleží na vzdelávaní žilinských detí
Primátor Igor Choma a správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák oficiálne otvorili školský rok na Základnej škole Gaštanová 56, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Spoločne popriali žiakom úspešný rok a učiteľom veľa energie pri výkone ich práce.
viac
22.05.2020
Spišská Nová Ves otvorí materské a základné školy za špecifických podmienok
Spišská Nová Ves od 1. júna otvára materské a základné školy, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, za špecifických podmienok. Rozhodol o tom krízový štáb mesta v súvislosti s postupným uvoľňovaním opatrení v rámci štvrtej fázy. Informovala o tom pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.
viac
12.06.2020
Revitalizáciu športového areálu chcú ukončiť do konca prázdnin
Práce na revitalizácii školského športového areálu v Záhorskej Bystrici by mali termínovo ukončiť tak, aby ho mohli žiaci i verejnosť využívať od začiatku nového školského roka.
viac
13.08.2020
Školský rok a informovanosť žiakov kvôli COVID-19
Vláda SR na rokovaní dňa 12. augusta 2020 prijala uznesenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %