Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.04.2022 03:20

Poltár sa uchádza o podporu štyroch projektov, priniesť by mohli 340 000 eur


Mestský úrad Poltár.


Mesto Poltár je aktuálne zapojené do štyroch výziev na podporu svojich projektov, ktoré by v prípade schválenia priniesli do rozpočtu samosprávy viac ako 340 000 eur.


Z mimorozpočtových zdrojov sa uchádza o príspevky na auto, ktoré má slúžiť na prevoz osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu, na rekonštrukciu autobusových zastávok, obnovu základnej technickej infraštruktúry pre obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít (MRK) a na výstavbu Mohyly padlého hrdinu Ladislava Žiláka.

Ako informuje primátorka mesta Martina Brisudová, v prípade vozidla pôjde o auto špeciálne upravené, ktoré bude slúžiť na poskytovanie terénnej a sociálnej služby. Celkové oprávnené výdavky predstavujú takmer 42 216 eur. "Realizáciou projektu prispeje mesto ku komfortnejšej preprave občanov, ktorí sú odkázaní na osobnú prepravu vzhľadom na svoj zdravotný stav a ich finančná a osobná situácia neumožňuje obstaranie a obsluhovanie vlastného osobného vozidla," priblížila primátorka.

Čo sa týka autobusových zastávok, vďaka tomuto projektu by došlo k výmene piatich existujúcich zastávok za nové, moderné, vybavené informáciou o čase a najbližších spojoch, spolu s mapou územia a okolia mesta. Požadovaná výška príspevku na rekonštrukciu tvorí takmer 74 327 eur.

V prípade schválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu základnej technickej infraštruktúry pre obyvateľov MRK, získa samospráva 205 000 eur. Cieľom projektu je zlepšiť prístup obyvateľov MRK k službám nevyhnutných pre každodenný život prostredníctvom dobudovania pozemných komunikácií. "Pôjde o rekonštrukciu cesty k bytovým domom o dĺžke takmer 155 m a chodníka o dĺžke 560 metrov na ulici Slobody," uviedla primátorka.

Mesto sa zapojilo aj do výzvy Ministerstva obrany SR určenej na ochranu a rozvoj historického a kultúrneho dedičstva so zameraním na vojenské dejiny. V rámci predkladaného projektu plánuje výstavbu Mohyly pre padlého hrdinu Ladislava Žiláka, ktorý sa pred viac ako storočím narodil v Poltári a počas 2. svetovej vojny bol palubným rádiotelegrafistom 311. československej bombardovacej perute, padol na západnom fronte. Mesto sa tu uchádza o finančný príspevok 22 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2018
Mesto Stropkov vlani preinvestovalo takmer dva milióny eur
Stropkovský primátor Ondrej Brendza hodnotí uplynulý rok ako úspešný. Mesto z vlastných prostriedkov investovalo do rozvoja takmer 1,5 milióna eur.
viac
22.04.2020
Fiľakovo pristúpilo k úsporným opatreniam
Koronakríza výrazne ovplyvní mestský rozpočet. Samospráva počíta s výpadkom príjmov vo výške viac ako jeden milión eur. Pristúpila k ráznym opatreniam.
viac
26.02.2021
Mesto Šahy chce realizovať viaceré investície
Mesto Šahy plánuje v roku 2021 zrealizovať viaceré investície. Týkať sa budú školstva, zdravotníctva i verejných priestorov. Na ďalšie aktivity, ktoré sa týkajú predovšetkým dopravy, chce mesto v priebehu roka pripraviť projektovú dokumentáciu.
viac
04.06.2021
Mesto Levice si vezme úver na financovanie investičných akcií
Mesto Levice si vezme dlhodobý investičný úver vo výške 2,1 milióna eur na financovanie vybraných investičných akcií v meste. Prijatie úveru schválili vo štvrtok na svojom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %