Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.09.2022 08:25

Festival Kým žiješ, tancuj! má za sebou svoj 19. ročník


Na snímke vystúpenie Seniorského folkórneho súboru Magurák z Kežmarku počas 19. ročníku festivalu Kým žiješ, tancuj!. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Krivosúd-Bodovka v okrese Trenčín patrila v sobotu (10. 9.) folklóru. Na 19. ročníku slovenského festivalu Kým žiješ, tancuj! v miestnom kultúrno-športovom areáli sa predstavili viaceré seniorské folklórne súbory.


Myšlienka vzniku festivalu, ktorý má takmer 20-ročnú históriu, vznikla podľa jeho riaditeľa a člena trenčianskeho Senior klubu Družba Jána Bolecha v Českej republike. "Boli sme tam na vystúpení a v autobuse na spiatočnej ceste sme sa zhodli, že ho spravíme aj na Bodovke," povedal Bolech.

Festival podľa neho patrí k posledným malým, predstavili sa na ňom seniorské folklórne súbory z Kežmarku, Banskej Bystrice, Považskej Bystrice, Bratislavy a deti z Selca. "My seniori sme zamlada všetci tancovali v nejakých kolektívoch, keď sme zostali na dôchodku, založili sme súbory a teraz sa stretávame," doplnil.

Na podujatí sa predstavili i folkloristi Seniori Partizán z Banskej Bystrice, byť folkloristom je podľa Veroniky, Petra a Sone už diagnóza a životný štýl. "Človek sa s tým musí narodiť a cítiť to srdcom," uviedol Peter.

Bývalí folkloristi z Družby boli prvými na Slovensku, ktorí pred rokmi založili seniorský folklórny súbor. Príznačný je podľa Bolecha tak i názov festivalu. "Je to taký elixír života. Stretnú sa tu ľudia, ktorí vedia tancovať, spievať, hrať na hudobný nástroj a niekedy aj piť a jesť," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
27.05.2022
Medzinárodný folklórny festival predstavil program
Po dvoch rokoch sa Medzinárodný folklórny festival MYJAVA uskutoční bez obmedzení v termíne 15. až 19. júna. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
06.07.2022
Festival Kopanice v kroji predstaví ľudový odev obyvateľov kopaníc
Festival kopaničiarskeho regiónu Kopanice v kroji v tomto roku predstaví ľudový odev krajnianskych a myjavských kopaníc. Uskutoční sa v Košariskách pri Myjave počas víkendu 9. a 10. júla.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %